NIOD over onderzoek naar oorlogsverleden burgemeester: 'Eerst gesprek met gemeente Altena'

28 juli 2020 om 15:37 • Aangepast 7 augustus 2020 om 14:15
nl
Het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD) bevestigt dat er een verzoek ligt van de gemeente Altena om onderzoek te doen naar het oorlogsverleden van de toenmalige burgemeester Jacobus van der Lely. “Maar dat betekent niet dat wij automatisch zo’n onderzoek ook gaan verrichten”, zegt een woordvoerster van het NIOD. “We willen eerst in gesprek gaan met de gemeente en zo’n onderzoek brengt ook kosten met zich mee.”
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

Komt er wel of geen onderzoek van het NIOD naar het oorlogsverleden van oud-burgemeester Van der Lely? Een woordvoerster van het instituut zegt nog geen sluitend antwoord te kunnen geven op die vraag. Wel heeft het NIOD de onderzoeksvraag van de gemeente Altena via een korte verklaring op haar website gepubliceerd: een mededeling met een kanttekening .

"Het NIOD zal het verzoek van de gemeente Altena in overweging nemen."

“Over een eventueel onderzoek door het NIOD zijn nog geen officiële afspraken gemaakt. Het NIOD zal het verzoek van de gemeente Altena in overweging nemen”, is de officiële reactie van het onderzoeksinstituut.

Altena heeft de onderzoeksvraag ingediend bij het NIOD naar aanleiding van een rapport over het oorlogsverleden van de burgemeester. In dit rapport ‘J. van der Lely, burgemeester van alle Woerkummers’, kwamen de onderzoekers Raoul Nijst en Bert van Straten tot de conclusie dat de toenmalige burgemeester van Woudrichem een actieve rol heeft gespeeld bij de deportatie van Joodse inwoners in zijn gemeente.

"We hebben nog geen antwoord, maar dat kan ook nog niet.”

“Van der Lely heeft meegewerkt aan de registratie, isolatie, beroving en deportatie van de Joodse families Benjamins en Hertzberger in Woudrichem”, zei onderzoeker Bert van Straten in een eerdere reactie.

Annely Peskens van de gemeente Altena: “Wij hebben het NIOD gevraagd of ze ons van dienst kunnen zijn en wat de voorwaarden zijn. Daar hebben we nog geen antwoord op, maar dat kan ook nog niet.”

Abraham en Hartog Benjamins met Jodenster in Woudrichem 1942 (foto NIOD)
Abraham en Hartog Benjamins met Jodenster in Woudrichem 1942 (foto NIOD)

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.