Kuchen en koppijn door ontsmettingsspray op kantoor? 'Gebruik een doekje!'

vrijdag om 10:41 • Aangepast vrijdag om 11:40
Sprayen, hoe doe je dat verantwoordelijk?
Sprayen, hoe doe je dat verantwoordelijk?
Als je op een kantoor werkt, komt de ontsmettingsspray je wellicht de neus uit – na het sprayen van sommige collega’s misschien zelfs letterlijk. Maar wat doet zulke ontsmettingssprays nou eigenlijk met je en zijn ze broodnodig om verantwoord te werken in deze coronatijden?
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door
Ron Vorstermans

De sprays worden gebruikt om bureaus, monitoren en toetsenborden te ontdoen van alle bacteriën en virussen. En dat doen ze goed. Volgens arbo-expert Theo-Jan Heesen van de Nederlandse Vereniging voor Arbeidshygiëne in Eindhoven worden ze echter vaak verkeerd gebruikt.

Hij heeft dan ook heeft een belangrijke tip voor mensen die de spray voor desinfecteren willen gebruiken: spuit in een doekje en maak met dat doekje oppervlaktes schoen. “Dan kun je de spray ook niet inademen.”

En dat is belangrijk. Zo’n spray doet niet voor niets pijn aan de keel, zegt Heesen. “Sommige mensen spuiten het grootste gedeelte van zo’n spray in de lucht. Dat adem je het in, en dat is ongezond. De spray irriteert de luchtwegen.”

Wie een soort desinfectiespray gebruikt om zijn handen te wassen beschikt bovendien over een goed alternatief, zegt de expert. “Gebruik handzeep. Dat werkt net zo goed.” Sterker nog, hij gebruikt zelf helemaal geen sprays, waar vaak ethanol in zit, om zijn handen te wassen. "Uit overtuiging en omdat het niet hoeft.”

Wachten op privacy instellingen...