Introductieweken flink aangepast door corona, vooral veel online

6 augustus 2020 om 14:13 • Aangepast 13 augustus 2020 om 14:14
nl
De introductieweken voor studenten van hogescholen en universiteiten mogen waarschijnlijk tóch doorgaan. Maar dan wel in flink aangepaste vorm. Volgens Haagse bronnen maakt het kabinet dit donderdagavond bekend in een persconferentie over de aanpak van het coronavirus, meldt de NOS. Brabantse hogescholen en universiteiten doen veel online.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

Het leek er eerst op dat de kennismakingsweken helemaal verboden zouden worden, maar daar is het kabinet van teruggekomen. Wel worden er voorwaarden opgelegd. Volgens de NOS mogen er kennismakingsactiviteiten plaatsvinden, maar tot uiterlijk 22 uur en zonder alcohol. Ontgroeningen zijn verboden.

“We zouden dit jaar al geen grote bijeenkomsten en festivals hebben”, laat een woordvoerder van Fontys Hogescholen weten. “We zouden de introductieweek ook al grotendeels online doen. Er staan wel wat offline momenten gepland. We moeten na vanavond even kijken wat wel en niet kan.”

"De studenten zullen hun studentenstad en opleiding digitaal leren kennen en online spellen doen", vertelt hij. "We moesten dit natuurlijk ook al veel eerder bedenken door corona, omdat je zo'n introductieweek ver van tevoren al regelt."

'We weten nog niks'
Bij Avans Hogeschool geldt hetzelfde verhaal. Veel is online en samenkomen zou alleen in kleine groepen gebeuren. “We hebben uitgebreid overleg gehad met lokale overheden en veiligheidsregio's. We zijn nu in afwachting of dat door kan gaan. Want wij weten officieel nog van niets.”

Fontys en Avans hebben scholen in Breda, Eindhoven, Den Bosch, Tilburg en Roosendaal. Avans houdt ook ieder jaar samen met andere scholen het HBO Intro Festival. Met een editie in Breda en Den Bosch. Die zijn al geschrapt. Op locatie dan. “Dat trekt normaal duizenden bezoekers. We konden niet garanderen dat er afstand gehouden werd. Daarom wordt er iets opgezet met een livestream”, aldus de woordvoerder.

TOP Week
In Tilburg is normaal gesproken ook een algemene introductieweek voor alle nieuwe studenten. De organisatie van de TOP Week wacht de persconferentie af, voordat zij met een reactie komt. Maar op de site is te lezen dat ook hier een groot deel van het programma digitaal is. "Alle fysieke activiteiten zullen in lijn zijn met de richtlijnen van het RIVM", zo staat er.

De Landelijke Studentenvakbond wil vooral ook een offline introweek. "Het is een laagdrempelige manier voor studenten om kennis te maken met elkaar en hun hogeschool of universiteit. Bovendien is het een plek waar veel studentenorganisaties leden werven voor de rest van het jaar", zegt de studentenvakbond.

De Brabantse universiteiten hebben tot nu toe nog niet gereageerd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.