Video

Oude mannen doen aan brommers kieken in Zegge

9 augustus 2020 om 17:31 • Aangepast 16 augustus 2020 om 17:34
nl
Zundaps, Kreidlers en Puchs. Op het kerkplein van Zegge zag het zondag letterlijk blauw van de rook. Want een paar honderd - voornamelijk oude mannen – reden de pelgrimstocht. Ze tuften met hun oldtimer brommers een rondje door West-Brabant.
Profielfoto van Dirk Verhoeven
Geschreven door
Dirk Verhoeven

Mannen en hun hobby’s, ze kunnen er uren over lullen. En dat gebeurt dan ook veelvuldig voordat de brommertocht start. Iedereen heeft zijn brommer trots uitgestald voor de kerk. “Het is de nostalgie”, aldus Adri van Nijnatten. “De meeste hier zijn allemaal van die oude vetkuiven.”

Veilen en boren
“Nu gaat het niet meer om de snelheid, maar vroeger was het niet anders dan vijlen en boren”, aldus een man. “Je was er ziek van als de buurjongen een brommer had die harder ging. En dan voerden we hem zat in de kroeg om hem uit te horen hoe die dat had geflikt. Het was gewoon een hele leuk tijd.”

En voor sommigen is het het brommer rijden meer dan alleen nostalgie. “Ik heb een vervelende jeugd gehad. En sinds die tijd rijd ik iedere dag een stukje, gewoon om mijn hoofd even leeg te maken”, aldus een liefhebbers. “Als je een uur op een brommer rijdt, ben je ongelooflijk ontspannen. Ik gebruik het als dagelijkse therapie.”

Op een paar vrouwen na zijn het vooral mannen die meerijden. “Die van mij heeft er weinig zin in”, aldus een Kreidler-eigenaar. “Ze zit met haar kapsel. Ze wil geen helm op. Maar ik vind het niet erg hoor”, lacht hij.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!