Video

Bever helpt de natuur een handje met zijn enorme dam

14 augustus 2020 om 06:30 • Aangepast 21 augustus 2020 om 07:14
nl
Een bever heeft een dam van een meter hoog gebouwd in de Astense Aa. Daarmee heeft het diertje ervoor gezorgd dat een deel van het riviertje bij Asten dat twee jaar geleden nog kurkdroog was, nu weer helemaal onder water staat. Een bijzonder cadeautje van en voor de natuur, vindt boswachter Mari de Bijl.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

De bever zorgde er hoogstpersoonlijk voor dat er ondanks de droogte nog steeds water in de Astense Aa staat. “Wij zouden daar nooit zomaar iets mogen bouwen. Omdat de bever beschermd is, kon hij zijn gang gaan. Hij is de natuur enorm aan het helpen dus ik ben daar heel blij mee”, zegt de boswachter.

De bever mag wat de boswachter niet mag:

Bevers houden niet van droogte en daarom bouwde het dier in rap tempo de beverdam van een meter hoog. “Zo’n bever is handiger in zwemmen dan in lopen. Hij voelt zich thuis in het water. Als het te droog wordt, vindt hij dat niet fijn. Blijkbaar heeft de bever het er enorm naar zijn zin daar.”

'Heel bijzonder'
De boswachter hoopt niet dat iemand in de toekomst last heeft van het werk van de bever. “Als het nu flink zou gaan regenen, gaan boeren misschien zorgen uitspreken over het werk van de bever. Dus ik hoop niet dat ze de dam er ooit uit willen hebben, want dit is heel bijzonder.”

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.