Shell Moerdijk verwacht opnieuw overlast door gas affakkelen

13 augustus 2020 om 21:39 • Aangepast 21 augustus 2020 om 07:14
nl
Shell Moerdijk gaat donderdagnacht weer gas affakkelen en dat kan opnieuw voor overlast bij omwonenden zorgen. Het bedrijf kampte eerder deze week met een storing, startte weer op en fakkelt gassen af om de inhoud van de fabriek veilig te verbranden. Afgelopen nacht leidde dat tot een stortvloed aan 112-meldingen van bezorgde mensen, die enorme vlammen uit de schoorstenen zagen komen.
Profielfoto van Joris van Duin
Geschreven door
Joris van Duin

Omwonenden van Shell Moerdijk zien deze dagen geregeld grote vlammen die veel rook veroorzaken. Bij de meldkamer kwamen veel meldingen binnen van mensen die dachten dat er iets flink mis was. De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid deed zelfs een dringende oproep niet meer met 112 te bellen.

Gecontroleerde veiligheidsmaatregel
Shell zegt te begrijpen dat deze bulderende, grote vlam zorgen en irritatie veroorzaakt. Het bulderen komt doordat er stoom aan de fakkel wordt toegevoegd, waardoor er minder vervuiling ontstaat.

Wachten op privacy instellingen...

De hulpdiensten bellen is volgens Shell niet nodig. Fakkelen is volgens het bedrijf een gecontroleerde veiligheidsmaatregel, juist bedoeld om erger te voorkomen. Bijvoorbeeld bij het herstarten na een storing waar Shell nu mee bezig is.

Door een aantal technische ingrepen moet de fakkel in de nacht van donderdag op vrijdag kleiner moet worden. "We werken er met man en macht aan om de fabriek weer draaiende te krijgen en zo met fakkelen te kunnen stoppen", aldus Shell.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!