Video

Dertien waterbuffels ontsnappen uit wei en springen met z'n allen in het kanaal

14 augustus 2020 om 13:54 • Aangepast 21 augustus 2020 om 13:44
nl
Dertien waterbuffels zijn vrijdagmidddag in het Wilhelminakanaal bij Son en Breugel terechtgekomen. De dieren waren ontsnapt uit een nabijgelegen weiland en sprongen massaal het water in.
Profielfoto van Youssef Zerrouk
Geschreven door
Youssef Zerrouk

De eigenaar van de buffels kreeg snel in de gaten dat zijn dieren ervandoor waren gegaan. "Er was wel even paniek toen we gebeld werden", blikt eigenaar Arjan Swinkels terug. "Ze kunnen goed tegen water en ze kunnen uitstekend zwemmen, alleen het nadeel van het kanaal is dat er van die steile wanden zijn. Dus je komt daar niet zo makkelijk meer uit."

Tweehonderd kilo
Daarom sprong hij zelf ook in het kanaal en wilde de beesten naar een hoger gelegen punt bijeendrijven waar ze zelf op de kant konden klimmen. "Dat was nog een uitdaging, het zijn nog jonge dieren, maar ze wegen inmiddels wel al zo’n tweehonderd kilo."

Tien buffels kreeg hij zelf uit het water, maar drie leken het niet te snappen. "Die bleven maar zwemmen”, lacht hij. "Ook op volgende plekken wilden ze er maar niet uit gaan."

"De brandweermannen zijn de helden van de dag."

De brandweer moest er voor die drie waterbuffels aan te pas komen. "Dat zijn echt de helden van de dag. Zonder hulp van de brandweer hadden we de laatste drie er niet uit gekregen."

Voor de reddingsactie werd de scheepvaart tijdelijk stilgelegd. Daardoor ontstond er een ophoping van pleziervaartuigen.

De dieren maken het naar omstandigheden goed. "Ik denk dat ze er van geleerd hebben. Een paar hebben schrammen aan de poten, maar ze lopen allemaal wel goed."

Foto: Sem van Rijssel/SQ Vision
Foto: Sem van Rijssel/SQ Vision
De brandweer moest helpen (foto: Sem van Rijssel/SQ Vision)
De brandweer moest helpen (foto: Sem van Rijssel/SQ Vision)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.