Video

Aangepast reisadvies of niet, Belgen komen toch lekker shoppen in Breda

15 augustus 2020 om 17:36 • Aangepast 22 augustus 2020 om 14:24
nl
België paste vrijdag het reisadvies voor Brabant aan naar code oranje. Ga alleen als het echt niet anders kan en ga je toch, ga dan thuis in quarantaine en laat je testen, zo luidt het advies. Toch trokken de zuidelijke funshoppers zich daar zaterdag niet veel van aan. Tijdens een rondje over de parkeerplaats bij de meubelboulevard in Breda telde Omroep Brabant al ongeveer vijftig Belgische nummerborden.
Profielfoto van Dirk Verhoeven
Geschreven door
Dirk Verhoeven

Een grote terreinwagen stopt zaterdag voor een van de meubelwinkels. In de auto doen moeder en dochter hun mondkapje op voordat ze naar buiten komen. “Ik ga verhuizen en de meubels zijn hier veel goedkoper”, vertelt een van hen. “We wisten ook niet meer precies wat de regels nu zijn, dus we hebben het uitgezocht van tevoren. We hebben de Belgische overheid gebeld en gevraagd of het kon. Het was geen probleem, zeiden ze. Een dagje winkelen kon wel, pas als je langere tijd hier bent, moet je in quarantaine.”

Quarantaine
De twee hebben niet het idee dat van hen wordt verwacht dat ze thuis twee weken in afzondering moete. En dat is eigenlijk bij veel Belgen, die zaterdag komen winkelen bij de meubelboulevard, het geval. Toch adviseert de Belgische overheid mensen wel degelijk in quarantaine te gaan als ze in (Nederlands) Brabant zijn geweest.

“We hebben ook IKEA hier gebeld. Het was geen probleem, zeiden ze”, aldus een Belgische moeder. "Als mensen uit Groningen mogen komen, dan toch ook zeker mensen uit België, zeiden ze. En dus zijn we gekomen. Al zijn we natuurlijk wel voorzichtig.”

Veel Belgen kennen het nieuwe advies nog niet:

Onduidelijkheid
“Het is voor mij allemaal heel onduidelijk”, vertelt een andere Belgische. “De regels lijken iedere dag te veranderen. En dan heb je ook nog eens per gebied verschillende regels.”

Een andere Belgische – met mondkapje – zag wel een bord boven de weg hangen. “Daar staar op dat je twee weken in quarantaine moet als je uit België hier heen komt, maar dat is voor ons natuurlijk niet mogelijk. En dat wij na het shoppen hier twee weken thuis moeten blijven, daar heb ik niets van gehoord.”

En dan zijn er ook nog de Nederlanders die in België wonen. “Ja, eigenlijk zouden we straks twee weken in quarantaine moeten. Maar wij hebben een Nederlands paspoort en we voelen ons heel gezond hoor. En eigenlijk zitten we thuis altijd in quarantaine, want wij praten nooit met de buren.” En zo heeft iedereen zijn eigen reden om na een dagje shoppen niet binnen te gaan zitten.

Valkenswaard
Ook andere plekken in de provincie werden goed bezocht door onze zuiderburen. In Valkenswaard kwam een hoop Belgen een dagje shoppen.

Een parkeerplaats in Valkenswaard rond halfvijf (foto: Peer van den Heuvel)
Een parkeerplaats in Valkenswaard rond halfvijf (foto: Peer van den Heuvel)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.