Video

Wolf lijkt een blijvertje en vestigt zich op de Strabrechtse Heide

17 augustus 2020 om 12:15 • Aangepast 24 augustus 2020 om 10:04
nl
Het lijkt erop dat er zich opnieuw een wolf heeft gevestigd in Brabant, op de Strabrechtse Heide bij Heeze. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS. Het zou de derde plek zijn waar de wolf leeft, na Drenthe en op de Veluwe. Wolvenliefhebbers juichen het toe, maar boeren en schapenhouders allerminst.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

Sinds begin dit jaar, toen de wolf voor het eerst is gesignaleerd, heeft het dier al zestien keer schapen gedood en een keer zelfs een jonge Schotse Hooglander. Boeren verwijten de provincie, verantwoordelijk voor het wolvenbeleid, dat ze te weinig doet om hun vee te beschermen.

Schaapsherder Tanja Raams trekt met haar schapen rond op de Strabrechtse Heide. Zij is veel tijd kwijt met het plaatsen van nachtrasters, wolfwerende hekken die de provincie beschikbaar stelt.

Beelden van de wolf en Tanja laat zien hoe ze haar schapen verdedigt:

De hekken bieden geen garantie, vertelt Tanja: "Het gras moet kort zijn omdat de stroom die op de rasters staat, anders niet werkt. De wolf rent langs de afrastering en jaagt zo de schapen op. Die breken vervolgens door de hekken en dan pakt de wolf ze."

Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging begrijpt dat veehouders de wolf vooral als een bedreiging zien. "Dat komt deels doordat de maatregelen van de overheid niet aansluiten bij de praktijk." Hij stelt vast dat de provincie Noord-Brabant, verantwoordelijk voor het wolvenbeleid, laat is met het nemen van maatregelen. "De provincie geeft nachtrasters aan de boeren om hun vee te beschermen, maar er kan zoveel meer, ook financieel."

Meer in het algemeen stelt hij vast dat 'bestuurlijk Nederland het moeilijk vindt om samen te leven met de wolf'. Hij ziet de maatschappelijke spanning rond dit thema, maar vindt dat de provincies sneller moeten optreden. "In het begin zie je veel schade onder schapen, maar dat wordt minder als je de bescherming verbetert. Dan richt de wolf zich meer op het wild. We moeten daar snel meer ervaring mee opdoen."

Evenwicht
De provincie heeft zich aanvankelijk enigszins laten verrassen door de komst van de wolf. Toen die zijn eerste slachtoffers maakte moesten er nachtrasters worden geleend bij een buurprovincie. Inmiddels kunnen veehouders wel terecht voor deze wolfwerende hekken. Voor compensatie van schade door aanvallen is er een landelijke financiële regeling.

Boeren vinden het niet genoeg: ze zijn veel tijd kwijt met het beschermen van hun vee en vinden dat de provincie hun niet voldoende tegemoetkomt. Inmiddels heeft gedeputeerde Lemkes een Wolvenplatform in het leven geroepen, dat moet adviseren hoe mens en wolf vreedzaam kunnen samenleven. "De commissie moet ons helpen een balans te vinden tussen boeren en de wolf met als doel dat de wolf hier blijft en er een ecologisch evenwicht ontstaat."

(Bron: BIJ12).
(Bron: BIJ12).

De wolf die nu al enige maanden ronddoolt in Noord-Brabant heeft de naam GW1625m gekregen. GW betekent grijze wolf, de m staat voor male, een mannetje dus. Bijzonder aan deze wolf is dat hij uit de Frans-Italiaanse Alpen komt. De wolven die eerder in Nederland werden gesignaleerd, kwamen allemaal uit het centraal-Europese laagland: Duitsland en Polen.

Wolvenliefhebbers zijn opgetogen over de herkomst van deze wolf, omdat beide deelpopulaties zich nu zouden kunnen mengen. Dat verbetert de genetische diversiteit.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!