LTO wil omstreden veevoermaatregel van tafel: 'Droogte maakt het onmogelijk'

18 augustus 2020 om 16:24 • Aangepast 25 augustus 2020 om 16:04
nl
De omstreden veevoermaatregel moet van tafel. Dat zegt LTO Nederland in een dringende oproep, twee weken voordat de regeling ingaat. De land- en tuinbouworganisatie wijst onder meer op het negatieve effect van de droogte de laatste weken. De veevoermaatregel is een regeling van minister Carola Schouten van Landbouw om de uitstoot van stikstof te verminderen.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

Door eiwitarm voer te gebruiken zou de stikstofuitstoot verminderd kunnen worden, is de gedachte van het kabinet. LTO zegt dat de regel in de praktijk niet werkt. De droogte heeft bijvoorbeeld het eiwitgehalte in weidegras geen goed gedaan.

Normaal gesproken zou dit met krachtvoer aangevuld kunnen worden, maar de regel van Schouten die per 1 september in moet gaan, maakt dit onmogelijk, vinden boeren en tuinders.

"De droogte van dit moment zorgt ervoor dat er minder vers weidegras beschikbaar is in delen van Nederland. Melkveehouders verwachten over enkele weken kuilgras uit hun wintervoorraad bij te moeten voeren als het niet genoeg regent.

Het verse weidegras levert over het algemeen veel eiwit, met name in het najaar. Als dat najaarsgras niet beschikbaar is of van slechte kwaliteit is, wordt het onder de nieuwe voermaatregel nóg moeilijker om eiwittekorten tegen te gaan en dus de gezondheid van dieren te waarborgen", zegt Wil Meulenbroeks, voorzitter van de Vakgroep Melkveehouderij van LTO Nederland.

Gezondheidsrisico's
"De maatregel staat symbool voor regelzucht, micromanagement en detailregelgeving", aldus LTO in zijn pleidooi. "De recente droogte verergert de zorgen over de haalbaarheid van de maatregel. Met name jongvee en hoogdrachtige koeien zouden volgens LTO gezondheidsrisico's lopen door de maatregel.

Het Ministerie van Landbouw laten weten dat een onderzoek loopt naar de veevoermaatregel. Volgens een woordvoerder werd al in mei het voorbehoud aangekondigd dat in augustus gekeken wordt naar de kwaliteit van onder meer gras. "Eventueel kan ik dan nog een beperkte wijziging van de normen in de regeling doorvoeren", schreef Schouten toen aan de Kamer.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.