Komst van bedrijventerrein Wijkevoort in Tilburg hangt af van GroenLinks

1 september om 00:51 • Aangepast 8 september om 00:24
Protestborden tegen Wijkevoort (foto: Agnes van der Straaten).
Protestborden tegen Wijkevoort (foto: Agnes van der Straaten).
De komst van bedrijventerrein Wijkevoort in Tilburg hangt af van GroenLinks. Tot nu is de coalitiepartij altijd positief geweest over het industrieterrein dat in de plaats moet komen van landbouwgrond en natuurgebied. Maandagavond konden de Tilburgers bij de raad inspreken over de plannen. Dat deden ze massaal. De druk op GroenLinks om toch maar 'nee' te zeggen tegen Wijkevoort wordt met de dag groter.
Profielfoto van Agnes van der Straaten
Geschreven door
Agnes van der Straaten

Het was geen gemakkelijk avond voor Evelien Kostermans, fractievoorzitter van GroenLinks. Menigmaal werd ze persoonlijk aangesproken op het voor velen onbegrijpelijke stemgedrag van de partij. De partij voor het milieu stemt voor een groot industrieterrein.

Kostermans: ”Het is ingewikkeld om aangesproken te worden op het milieu, want dat gaat ons verschrikkelijk aan het hart. Maar je zit nu eenmaal met vier partijen in de coalitie en dan is het geven en nemen en plussen en minnen.”

Van gedachte veranderd
Het steekt de GroenLinkser dat de raad in 2018 nog unaniem voor Wijkevoort stemde. Inmiddels zijn een aantal partijen van gedachten veranderd, waaronder de grootste oppositiepartij Lijst Smolders Tilburg. Kostermans: ”Dingen zijn zeker veranderd. Je hebt nu de maatschappelijke discussie rondom verdozing. Wij hebben gezegd: Wijkevoort moet een combinatie zijn van logistiek en slimme industrie, dan is het mogelijk. Het moet duurzaam en groen zijn en voor werkgelegenheid in de regio zorgen.”

Wijkevoort zorgt, als het er daadwerkelijk komt, voor 2800 tot 4000 banen. Op het industrieterrein aan de zuidwest kant van Tilburg is plek voor maximaal tachtig hectare aan bedrijfskavels.

Druk op coalitie
Kostermans heeft het er met andere coalitiepartijen niet echt over gehad wat er gebeurt als GroenLinks ineens tegen Wijkevoort stemt. “Ik weet niet of de coalitie op z’n kont ligt als wij tegen stemmen. Daar hebben we het nooit zo concreet over gehad, maar die kans is wel reëel natuurlijk als je als coalitiepartner op zo’n grote ontwikkeling iets anders doet dan afgesproken.”

Eerst is er woensdagavond de bijeenkomst voor leden van GroenLinks over het industrieterrein. Kostermans geeft toe dat als de leden het distributiecentrum niet zien zitten, ze als fractie toch maar weer een stevig gesprek met elkaar moeten voeren.

De gemeenteraad van Tilburg neemt op 21 september, als alles goed gaat, een beslissing over Wijkevoort.

LEES OOK:

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...