Groot onderzoek naar effect van tuberculosevaccin op coronavirus

2 september 2020 om 10:22 • Aangepast 9 september 2020 om 10:24
nl
Een aantal Brabantse ziekenhuizen doet mee aan een groot onderzoek naar het effect van het BCG-vaccin op het coronavirus. In het onderzoek wordt bekeken of het vaccin tegen tuberculose de kans op infectie met het coronavirus verkleint of dat het de ernst van symptomen vermindert als wel sprake is van een infectie.
Profielfoto van Bart Elzendoorn
Geschreven door
Bart Elzendoorn

De volgende Brabantse ziekenhuizen doen mee aan het onderzoek:

  • Catharina Ziekenhuis (Eindhoven)
  • Amphia Ziekenhuis (Breda)
  • Ziekenhuis Bernhoven (Uden)
  • Jeroen Bosch Ziekenhuis (Den Bosch)

Bekend is dat het BCG-vaccin niet alleen bescherming biedt tegen tuberculose, maar ook de afweer tegen andere ziekteverwekkers kan verhogen. Het is echter nog niet wetenschappelijk aangetoond dat het vaccin enige vorm van bescherming kan bieden tegen het coronavirus. Daar gaan de ziekenhuizen nu onderzoek naar doen.

In totaal doen zevenduizend kwetsbare ouderen boven de 60 jaar oud mee aan het onderzoek. De helft van de deelnemers krijgt het BCG-vaccin, de andere helft niet. De deelnemers worden zes maanden na vaccinatie gevolgd. De eerste resultaten worden tegen het einde van het jaar verwacht.

Meest toegediende vaccin
Het BCG-vaccin is het meest toegediende vaccin ter wereld en wordt al tientallen jaren over de hele wereld gebruikt om tuberculose te voorkomen. Dat heeft er voor gezorgd dat het vaccin als bewezen veilig wordt gezien en dat de mogelijke bijwerkingen bekend zijn. Daarnaast komt er steeds meer bewijs dat het BCG-vaccin het immuunsysteem stimuleert en daardoor beschermt tegen luchtweginfecties in het algemeen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.