Vrachtwagenchauffeur krijgt boete voor doodrijden fietsster (77)

3 september 2020 om 14:33 • Aangepast 10 september 2020 om 14:34
nl
De 44-jarige vrachtwagenchauffeur die betrokken was bij een dodelijk ongeval op de Vasco Da Gamastraat in Valkenswaard op 15 mei vorig jaar, heeft een boete gekregen. Bij het ongeluk kwam een 77-jarige vrouw om het leven.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren

Volgens de rechter maakte de chauffeur een verkeersovertreding en was er geen sprake van een misdrijf. "Hoe ingrijpend de gevolgen van de aanrijding ook zijn geweest." Daarom krijgt de man een boete van 400 euro. Eerder eiste de officier van justitie een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar.

Geen voorrang gegeven
Het ongeluk gebeurde op een kruispunt, waar het fietspad naast de weg ligt. De vrachtwagenchauffeur stond te wachten voor een rood licht. De fietsers kregen eerst groen, daarna mochten de auto's rijden.

De chauffeur uit Valkenswaard gaf nog voorrang aan een paar fietsers bij de oversteekplaats, en trok toen op. Hij zag alleen een fietser over het hoofd. Zij kwam op haar elektrische fiets iets later achter haar man aan. De vrouw kwam onder de vrachtwagen terecht en overleed vrijwel meteen.

De bestuurder verklaarde dat hij de vrouw 'echt niet had gezien', ondanks dat hij vrij zicht had en wel in zijn spiegels had gekeken. Getuigen zeiden ook tegen de politie dat de vrouw 'er ineens was'.

Chauffeur ook slachtoffer
De familie van de vrouw schreef een indrukwekkende verklaring over hoe het is om zonder haar te moeten leven. Maar de rechtbank ziet de vrachtwagenbestuurder ook als slachtoffer: "Hij vindt het verschrikkelijk wat er is gebeurd en hij gaat zwaar gebukt onder de onomkeerbare gevolgen ervan."

De man krijgt nog steeds psychische hulp.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.