Video

Shell wil CO2-uitstoot fabriek Moerdijk terugbrengen

4 september 2020 om 13:13 • Aangepast 14 september 2020 om 09:55
nl
Shell is van plan de CO2-uitstoot van de petrochemische tak van het bedrijf in Moerdijk met tien procent terug te brengen. Dat is vergelijkbaar met de uitstoot van zo'n 50.000 personenauto's. Dit doet Shell door het vervangen en moderniseren van fornuizen.
Profielfoto van Bert van Doorn
Geschreven door

Deze fornuizen zijn een essentieel onderdeel van de chemie-installatie in Moerdijk, de zogeheten Moerdijk Lower Olefins-fabriek (MLO). In deze kraakinstallatie worden grotere en kleinere molecuulketens geknipt en van elkaar gescheiden.

Verbouwing in 2025 afgerond
Zestien van de in 1972 gebouwde fornuizen worden gemoderniseerd, waarna er acht overblijven. Door die investering daalt volgens Shell ook het energieverbruik, terwijl de productiecapaciteit gelijk blijft.

De nieuwe fornuizen komen per schip naar Moerdijk, waar ze in elkaar worden gezet. Tijdens de verbouwing, die naar verwachting in 2025 wordt afgerond, kan de fabriek gewoon blijven draaien.

Groot Europees chemiecomplex
Shell Moerdijk is een van de grootste chemieconcerns van Europa. Bij de fabriek werken ongeveer 850 mensen. Er worden basischemicaliën gemaakt die zijn terug te vinden in producten zoals plastics, zepen, isolatiemateriaal en sportschoenen.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.