Liveblog

Coronanieuws: 97 nieuwe besmettingen in Brabant, 925 in heel Nederland

6 september 2020 om 09:11 • Aangepast 13 september 2020 om 17:54
nl
In dit liveblog houden we je zondag op de hoogte van al het nieuws rond de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Madhavi RaaijmakersProfielfoto van Jesse van Kalmthout
Geschreven door
Madhavi Raaijmakers & Jesse van Kalmthout

De voornaamste feiten op een rij:

  • 925 nieuwe besmettingen op zondag, 97 in Brabant.
  • De gebedshuizen blijven leger door de komst van het coronavirus en dat heeft ook financiële gevolgen.
  • Uit peilingen is gebleken dat de geloofwaardigheid van minister Ferd Grappershaus steeds meer afneemt.

22.00
Het liveblog van zondag 6 september is gesloten. Maandag starten we weer een nieuw liveblog op met het laatste coronanieuws.

20.00
Instellingen in de gehandicaptenzorg dreigen in de problemen te komen door het tekort aan testcapaciteit voor zorgmedewerkers. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) heeft dat in een brief aan minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) laten weten. De organisatie roept de minister op de testcapaciteit te verhogen en er voor te zorgen dat de uitslagen van de testen van zorgmedewerkers er binnen 48 uur zijn. Ook moeten mensen in de zorg voorrang krijgen bij het testen op corona.

15.45 97 nieuwe besmettingen in Brabant
Het aantal coronabesmettingen is zondag met 925 gestegen. Dat is de hoogste toename in een dag sinds 19 april. In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 4600 nieuwe positieve tests doorgegeven en verwerkt in het coronadashboard. In onze provincie gaat het om 97 nieuwe besmettingen, met 45 in Midden- en West-Brabant, 30 in Zuidoost-Brabant en 20 in Noordoost-Brabant.

12.15
Veel mensen blijven weg uit kerken, moskeeën en synagogen. Dat meldt de NOS. Op 1 juni mochten alle gebedshuizen na twee maanden weer beperkt open. Er mogen nu maximaal honderd bezoekers komen, maar veel mensen laten het toch afweten. Volgens de NOS zijn er veel verschillende redenen waarom dit gebeurt. Ouderen durven het uit angst voor het coronavirus niet meer aan of mensen vinden het online reserveren onhandig. Daarentegen zijn er ook bezoekers die het juist wel lekker vinden om de diensten vanuit huis te bekijken.

Financiën
Die grote leegloop neemt ook financiële zorgen met zich mee. Er zijn bijvoorbeeld gebedshuizen nog helemaal niet opengegaan, terwijl de kosten wel doorlopen. Inkomsten uit collectes worden door gebrek aan bezoekers misgelopen.

9.50
De geloofwaardigheid van minister Ferd Grapperhaus is afgenomen. Dat bleek uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Vorige week zei 42 procent van de ondervraagde de minister van Justitie en Veiligheid niet geloofwaardig te vinden. Deze week was dat 66 procent.

Grapperhaus kwam in opspraak toen er foto's opdoken van de bruiloft van de minister en zijn vrouw, waar de 1,5 meter-regel niet werd gehanteerd.

8.30
De overdekte Bazaar in Beverwijk is weer helemaal open. Alle hallen moesten twee weken geleden dicht omdat het niet mogelijk was 1,5 meter afstand te houden voor bezoekers. Door de aankondiging van nieuwe maatregelen zoals een mondkapjesplicht in alle hallen, ging de Veiligheidsregio toch overstag.

22.30

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!