Ballonvaarder moet 65.000 euro betalen omdat papegaaien zich dood schrokken

8 september 2020 om 06:59 • Aangepast 15 september 2020 om 06:54
nl
Een ballonvaarder uit Schijndel moet een vader en zoon uit de gemeente Zundert zo’n 65.000 euro betalen omdat hij in maart 2017 te laag langs het huis van de familie voer. Door het geluid van de branders van zijn langsscherende luchtballon overleden drie bijzondere papegaaien door de stress.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

In een tussenvonnis in 2018 had de rechter al bepaald dat de drie zeldzame dieren door een overvarende luchtballon zoveel stress hadden ervaren, dat ze overleden. Probleem was alleen dat er op die bewuste 11 maart 2017 veel meer luchtballonnen meededen aan een wedstrijd.

Ondanks dat de omgeving rond het huis van de papegaaienhouders tot verboden gebied was verklaard, voeren toch vele luchtballonnen dicht langs het huis. Uit uitgebreid onderzoek kwam naar voren dat de luchtballonvaarder uit Schijndel op slechts vijftien meter hoogte voorbij kwam. Andere luchtballonnen zaten veel hoger, variërend van ruim zeventig meter tot vele honderden meters.

65.000 euro schadevergoeding
De vader en zoon uit Zundert hadden twee hyacint-ara's, een bedreigde diersoort, en een geelnek-amazonepop. Het paartje hyacint-ara’s was volgens de rechtbank 40.000 euro waard en de geelnek-amazonepop nog eens 1250 euro.

Volgens de rechtbank moet er 14.000 euro worden toegewezen omdat er door de dood van de hyacint-ara's ook geen jongen meer kunnen komen.

Ook moet de ballonvaarder uit Schijndel alle juridische kosten betalen. Bij elkaar loopt de schadevergoeding op tot 65.000 euro.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.