Video

De griepprik gaat dit jaar heel anders door de coronacrisis: 'We benaderen de patiënt van achteren’

9 september 2020 om 18:00 • Aangepast 17 september 2020 om 07:54
nl
Door het coronavirus zullen de jaarlijkse griepvaccinaties voor de herfst heel anders verlopen. Natuurlijk zijn er de nodige voorzorgsmaatregelen, maar de griepspuit zal dit jaar ook anders gezet worden.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

De huisartsenpraktijk Giessen-Rijswijk in Altena telt ruim 4000 patiënten en jaarlijks komen er zo’n 700 langs voor een griepspuit. In voorgaande jaren een hectische, maar ook een gezellige tijd. Op één avond zagen de huisartsen en assistenten lange rijen patiënten aan zich voorbijtrekken die aan ‘de lopende band’ werden gevaccineerd.

Net als alle andere huisartsen neemt ook deze praktijk vergaande maatregelen om de komende griepvaccinatie veilig te laten verlopen. Looproutes, een strakke tijdsplanning, beschermende kleding voor de artsen en mondkapjes voor de patiënten om maar wat te noemen .

Bijzonder is dat de prik ook op een andere manier toegediend wordt, zodat dat voor artsen en patiënten coronaveiliger gebeurt. Op advies van het Nederlands Huisartsen Genootschap zullen patiënten voor een griepprik van achteren worden benaderd. Zo moet worden voorkomen dat een zieke patiënt de arts of assistent in het gezicht hoest of ademt.

Huisarts Jacomien Zwemer vertelt wat er verandert:

De jaarlijkse griepvaccinatie wordt dit jaar voor het eerst gecombineerd met een vaccinatie tegen pneumokokken. De leeftijdsgroep 73 tot en met 79 jaar wordt dan ingeënt tegen de bacterie, die onder meer longontsteking kan veroorzaken.

“Die combinatie van twee vaccinaties heeft niets met corona te maken”, vertelt Jacomien Zwemer. “Het is een toevallige samenloop van omstandigheden. Door die combinatie wordt echter wel geadviseerd om de griepspuit in de linkerarm te geven en de pneumokokken rechts, terwijl griep altijd rechts werd gegeven.”

"Je moet er toch niet aan denken dat je zonder een vaccinatie griep oploopt en daarna ook nog eens corona."

De praktijk in Giessen-Rijswijk heeft dit jaar meer griepvaccins besteld dan de gebruikelijke 700. “We hebben 150 extra vaccinaties besteld omdat we verwachten dat er meer mensen komen.”

Zwemer benadrukt dat het enorm belangrijk is om de griepspuit dit jaar echt te komen halen als je een uitnodiging krijgt. “De griepspuit kan griep voorkomen of er voor zorgen dat de ziekte minder heftig verloopt. Want je moet er toch niet aan denken dat je zonder een vaccinatie griep oploopt en daarna ook nog eens corona. Theoretisch kan dat.”

Krijg je na de griepspuit griepachtige klachten dan adviseert de huisarts om een coronatest te laten doen. “Zo’n spuit lokt een immuunreactie uit van het lichaam en bij sommige mensen kunnen dat griepachtige klachten zijn. Toch adviseren we dan om een coronatest te laten doen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.