Twee militairen van kazerne in Oirschot gewond door explosie tijdens oefening in Tsjechië

11 september 2020 om 11:23 • Aangepast 18 september 2020 om 15:26
nl
De twee militairen die donderdagmiddag gewond raakten door een explosie tijdens een oefening in Tsjechië zijn gelegerd op de kazerne in Oirschot. Dit laat een woordvoerder van de Koninklijke Landmacht desgevraagd weten aan Omroep Brabant. De twee militairen zijn vrijdagochtend ontslagen uit het ziekenhuis en ze maken het naar omstandigheden goed, zo vertelt hij.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Na een laatste controle mogen de twee vrijdag nog naar huis met de rest van het team waarmee ze op oefening waren. Vrijdag zou het team sowieso al naar huis terugkeren omdat de oefening in Tsjechië inmiddels is afgelopen.

De twee gewonde militairen maken deel uit van de 414 CBRN verdedigingscompagnie. Over hun identiteit brengt defensie verder niks naar buiten. De twee, raakten gewond door een explosie die plaatsvond tijdens een internationale militaire oefening in Vyskov. Bij de oefening werden chemische stoffen gebruikt. Hoe de ontploffing kon gebeuren, is nog onduidelijk.

Zelf thuisfront geïnformeerd
De militairen werden na de explosie onder begeleiding van een Nederlandse militaire arts naar een ziekenhuis gebracht. Daar bleek dat hun verwondingen meevielen. De landmachtmilitairen konden ook zelf hun familie op de hoogte brengen van wat er was gebeurd.

De Koninklijke Marechaussee doet onderzoek naar de explosie. Uit voorzorg werden 23 andere deelnemers aan de internationale oefening, onder wie 19 Nederlanders, voor controle naar het ziekenhuis gebracht. Zij zijn volgens een woordvoerder allemaal oké.

Specialisten chemische stoffen
Vyskov ligt op enkele tientallen kilometers van Brno, na Praag de tweede stad van het land. Militairen uit diverse NAVO-landen deden er mee aan een oefening waarbij het detecteren en identificeren van chemische stoffen en het ontsmetten van mensen, gebouwen en voertuigen centraal stond. Dat is precies waar de 414 CBRN verdedigingscompagnie in is gespecialiseerd.

Zo speelt de specialistische eenheid van het 41 Pantsergeniebataljon op het gebied van chemische-, biologische-, radiologische- en nucleaire bestrijding een belangrijke rol bij rampen- en terrorismebestrijding in Nederland.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.