Video

Frans pretpark gaat aan de haal met muziek van huiscomponist De Efteling

11 september 2020 om 22:30 • Aangepast 18 september 2020 om 21:34
nl
Een pretpark in Bretagne is met muziek aan de haal gegaan van René Merkelbach, de huiscomponist van De Efteling. De kopie klinkt volgens de Tilburger nog 'beroerd' ook.
Profielfoto van Frits van Otterdijk
Geschreven door

"Ik hoorde er vrijdag plotseling van", zegt Merkelbach. Het pretpark Kingoland speelde een compositie van hem opnieuw in en draait het sindsdien voor de eigen bezoekers. Zonder daarvan de componist op de hoogte te stellen.

Vliegende Hollander
Het muziekstuk componeerde Merkelbach al jaren geleden voor de attractie De Vliegende Hollander die in het pretpark in Kaatsheuvel staat. De ingespeelde Franse kopie is volgens hem 'één-op-één' herkenbaar. "En hij klinkt nog beroerd ook."

Merkelbach noemt dat 'niet chique'. Hij heeft daarom de uitgeverij van De Efteling als rechthebbende partij gevraagd om op te treden. Een woordvoerder van De Efteling bevestigt dat verzoek. "Wij gaan informeren hoe het precies zit. Meer kan ik daarover nu niet zeggen."

Disney
"Ach, ik lig er niet wakker van", bekent de Tilburgse componist en producer. Volgens hem zijn de opbrengsten van de composities niet noemenswaardig. "Maar als De Efteling niets onderneemt, dan vraag ik Buma/Stemra om in actie te komen. Ik ben niet zo flauw maar andersom, als ik muziek van Disney ongevraagd kopieer, dan zou de wereld te klein zijn."

In deze video van de attractie in het Franse pretpark is de muziek te horen:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.