Katten worden dik en ongelukkig door een losloopverbod, volgens kattenoppas Janine

14 september 2020 om 08:55 • Aangepast 21 september 2020 om 09:04
nl
Een losloopverbod voor katten is een slecht plan dat het welzijn van de huisdieren aantast: "Daar krijg je dikke en ongelukkige katten van." Dat zegt kattenoppas Janine de Visser uit Roosendaal. Ze reageert op een plan van een hoogleraar van Tilburg University.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Jurist Arie Trouwborst, gespecialiseerd in natuurbeschermingsrecht, pleit voor een proefproces om het los laten lopen van katten strafbaar te maken. "Huiskatten vangen jaarlijks tussen de 17 en 200 miljoen vogels."

"Je kunt katten niet binnenhouden en je moet dat ook niet willen", zegt kattenoppas Janinie de Visser in het Omroep Brabant-radioprogramma WAKKER! "Het is niet goed voor het welzijn van de kat, die heeft de behoefte om te jagen. Dat is natuurlijk gedrag, dat kunnen we niet gaan ontzeggen."

Ongelukkige katten
Katten uitlaten zoals een hond, is geen optie. "Er worden in Nederland al te veel katten binnengehouden bij een bak met brokjes. Maar daar krijg je heel dikke en ongelukkige katten van. Die willen kunnen jagen en klimmen."

Het probleem met de dode vogels, wordt volgens de kattenoppas veroorzaakt door een overdaad aan katten. Ze ziet dan ook meer in een chipplicht en castratieplicht. "Dan breng je het enorme kattenoverschot terug naar een acceptabel niveau. Er zijn te veel zwerfkatten en die zijn daar zelf ook niet bij gebaat. Ze leiden een zwaar leven."

Kattenoppas Janine de Visser.
Kattenoppas Janine de Visser.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.