Liveblog

Coronanieuws: deze week veel meer coronabesmettingen, Bergeijk opvallende uitschieter

15 september 2020 om 06:36 • Aangepast 23 september 2020 om 07:04
nl
In dit liveblog hielden we je dinsdag op de hoogte van al het nieuws rond de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door
  • Nederland moet zich schrap zetten voor de gevolgen van zware economische terugslag, zei de koning.
  • Afgelopen week 8265 coronabesmettingen gemeld, dat is een stijging van meer dan de helft. Ook het reproductiegetal is gestegen.
  • Bergeijk is een opvallende uitschieter: enkel Delft heeft als Nederlandse gemeente relatief meer besmettingen.
  • GGD-medewerkers die coronatesten inplannen, zijn het mikpunt van agressie
  • Het aantal Nederlanders op vakantie in het buitenland was in het tweede kwartaal van 2020 historisch laag

22.30
Dit liveblog is gesloten.

22.23 - De Jonge: 'Toename zorgelijk'
Het stijgende aantal besmettingen met het coronavirus baart minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zorgen.

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend werden 1387 positieve tests gemeld. "Het is niet de goede kant op. Het is zorgelijk. Dit betekent echt weer hoger dan gisteren, en gisteren was het al weer hoger dan daarvoor", aldus De Jonge dinsdag tegen NPO Radio 1.

De Jonge zegt dat hij met de veiligheidsregio's praat om te kijken "waar dat virus precies zit en hoe we dat virus zo hard mogelijk kunnen raken en tegelijk de samenleving en de economie zo min mogelijk."

21.07 - Geen intocht van de Sint in Veghel
Ook in Veghel zal geen intocht van de Sint zijn dit jaar. Dat maakte het Sinterklaascomité dinsdag bekend. Toch zal er wel een soort evenement plaatsvinden, maar dan volgens de corona-maatregelen. Daarbij wordt overigens ook 'stapsgewijs' een nieuwe Roetpiet geïntroduceerd.

20.53 - Studenten maken zich zorgen
Studenten- en scholierenorganisaties maken zich zorgen over het toekomstperspectief dat het kabinet jongeren biedt.

"De crisis brengt jongeren massaal in de knel. Het kabinet blijft benadrukken hoe belangrijk jongeren zijn voor de toekomst, maar acties om de toenemende studieschulden, jeugdwerkloosheid en huurprijzen aan te pakken blijven uit of zijn onvoldoende om jongeren uit de nood te helpen", zegt voorzitter Lyle Muns van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb).

19.32 - Hoogste aantal opgenomen coronapatiënten in drie maanden
Ziekenhuizen behandelen momenteel 240 coronapatiënten. Dat is het hoogste aantal sinds 24 juni. In sommige regio's is er aanleiding om patiënten te verplaatsen naar andere ziekenhuizen, zegt het Landelijk Coordinatiecentrum patiënten Spreiding.

Dat weet niet of daadwerkelijk al patiënten zijn gespreid en waar dat is gebeurd. Het centrum komt in actie wanneer patiënten moeten worden overgebracht naar een andere regio. Op verpleegafdelingen liggen 187 coronapatiënten.

Dat zijn 21 meer dan op maandag. Het aantal patiënten op intensive cares steeg van 43 naar 53. Een week en een dag geleden behandelden de ziekenhuizen 140 coronapatiënten.

18-04 - Bergeijk opvallende uitschieter
Zoals in het kaartje hieronder te zien is, is Bergeijk een opvallende uitschieter. Met 46 nieuwe gevallen is Bergeijk na Delft de gemeente met de meeste besmettingen per 100.000 bewoners. Vorige week waren dat er nog maar 20 in Bergeijk; een week daarvoor stond de teller op zeven.

Ook in Tilburg, Gorle, Eindhoven en Eersel is een stijging te zien. In Helmond nam het aantal besmettingen dan weer af. Brabant is al enige tijd niet meer de provincie met de meeste besmettingen: Zuid- en Noord-Holland tellen al weken meer coronagevallen, ook relatief.

16.46 - Kaartje met besmettingen in de provincie afgelopen twee weken
Hieronder is te zien hoe coronabesmettingen zich in de Brabantse gemeenten de afgelopen twee weken hebben ontwikkeld.

Wachten op privacy instellingen...

16.37 - Reproductiegetal neemt verder toe
Het zogeheten reproductiegetal van het coronavirus is verder gestegen naar 1,38, zo heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) berekend. In de vorige wekelijkse coronarapportage van het RIVM stond het R-getal nog op 1,17, een week daarvoor op 1.

Het reproductiegetal geldt als een belangrijke indicator voor de snelheid waarmee het virus zich onder de bevolking verspreidt. Het drukt uit hoeveel anderen een besmet persoon gemiddeld infecteert. Onder de 1 dooft de verspreiding na verloop van tijd uit, boven de 1 grijpt het juist sneller om zich heen.

Een 'R' van 1,38 betekent dat te verwachten valt dat 100 mensen die het virus bij zich dragen het doorgeven aan 138 mensen, die het op hun beurt doorgeven aan 188 anderen. Omdat het meest recente R-getal erg onzeker is, kijkt het RIVM bij de berekening altijd twee weken terug. De 'R' die nu wordt gerapporteerd, is dus die van 28 augustus.

Daarnaast houdt het instituut een marge aan: het kan met 95 procent zekerheid zeggen dat het reproductiegetal tussen de 1,29 en 1,47 ligt. 1,38 ligt precies in het midden van die bandbreedte.

16.20 - Grote stijging in coronabesmettingen
In de afgelopen zeven dagen zijn 8265 nieuwe gevallen van het coronavirus gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Vorige week meldde dat instituut 5427 gevallen, dus het aantal is met meer dan de helft gestegen.

Het aantal ziekenhuisopnames steeg. Verpleegafdelingen namen 144 coronapatiënten op, tegen 89 de week ervoor. Het aantal opnames op de intensive cares steeg van 19 naar 27. Het RIVM meldde dinsdag ook 14 sterfgevallen.

In de update van vorige week stonden 17 sterfgevallen. Sinds het begin van de uitbraak in februari is het coronavirus bij bijna 85.000 mensen in Nederland vastgesteld. Van hen werden 12.315 in een ziekenhuis opgenomen. Meer dan 6200 mensen zijn aan de ziekte overleden.

16.15 - Stabiele factor
Het kabinet wil "een stabiele factor zijn in deze ingewikkelde en onvoorspelbare tijd". Daarom houdt het vast aan eerder beloofde lastenverlichtingen en investeringen in bijvoorbeeld onderwijs, veiligheid en duurzaamheid. Daarnaast blijft het veel geld uitgeven om banen te behouden en werkgevers te helpen zich aan te passen aan de coronacrisis.

Dat zegt minister Wopke Hoekstra (Financiën) bij het aanbieden van de Miljoenennota aan de Tweede Kamer. Een derde prioriteit voor het kabinet is het weerbaarder maken van de Nederlandse economie op de langere termijn.

14.00 Zware economische terugslag
Nederland moet zich schrap zetten voor de gevolgen van een zware economische terugslag veroorzaakt door de coronacrisis. Dat zei koning Willem-Alexander dinsdag in de troonrede in de Grote Kerk in Den Haag. "Corona raakt ons allemaal."

De terugslag zal over de lange termijn te merken zijn in de overheidsfinanciën en economie, aldus het staatshoofd. "Hoe precies, hangt af van de vraag tot wanneer en in welke mate het coronavirus ons in zijn greep blijft houden. Maar alle recente cijfers en ramingen zijn ongekend in vredestijd."

13.40 Code oranje voor verschillende regio's in Europa
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dinsdag het reisadvies voor delen van Portugal, Tsjechië, Zwitserland, Frankrijk en Denemarken aangepast naar 'oranje', wat staat voor alleen noodzakelijke reizen.

De reden voor de aangescherpte reisadviezen is het sterk opgelopen aantal mensen dat besmet is geraakt met het coronavirus in de betreffende gebieden. Het nieuwe advies betekent dat vakanties worden afgeraden en dat mensen bij thuiskomst tien dagen in quarantaine moeten.

08.20 'Minder ic-capaciteit nodig door kortere ligduur coronapatiënt'
Bij een vergelijkbare coronagolf als in maart en april hebben ziekenhuizen nu waarschijnlijk veel minder ic-bedden nodig. Dat komt omdat de gemiddelde ligduur van een coronapatiënt op de intensive care drastisch is gedaald, zo laat Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), aan het AD weten.

In maart en april lag een patiënt gemiddeld 22 dagen op de ic. In de afgelopen twee maanden was dat nog minder dan 8 dagen. Dat betekent dat de capaciteit van de ic's daardoor verdrievoudigd is.

"We doen er nog nader onderzoek naar, maar daar lijkt het wel op", zegt Gommers tegen de krant. "We weten natuurlijk niet of er een golf komt en hoe groot die wordt, maar als het vergelijkbaar is met de eerste hoeven we de ic's veel minder uit te breiden."

08.15 GGD-medewerkers mikpunt intimidatie
GGD-medewerkers die telefonisch coronatesten inplannen, zijn mikpunt van agressie en intimidatie. Een woordvoerder van de GGD GHOR bevestigde dinsdag berichtgeving hierover door De Telegraaf. Volgens een woordvoerster zijn de oplopende wachttijden als gevolg van gebrek aan testcapaciteit de aanleiding voor de agressie. "De laatste weken overtreft de vraag het aanbod. Mensen moeten langer in de wacht zitten. Dat is natuurlijk vervelend voor de persoon in kwestie. Maar daar kan de GGD-medewerker natuurlijk niets aan doen."

Volgens De Telegraaf vliegen de verwensingen medewerkers soms om de oren. Bovendien schuwen bellers niet om te manipuleren. "Als mijn dochter doodgaat, dan is het jouw schuld", werd een medewerker gezegd, aldus de krant. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid noemt het uitschelden van GGD'ers "heel naar".

06.00 Unieke Prinsjesdag
Geen bonte parade van hoedjes, geen koningspaar in een koets naar het Binnenhof en geen drommen mensen op straat om een glimp van alle festiviteiten op te vangen. Door de coronacrisis is Prinsjesdag in 2020 een unieke editie, met een minder uitbundig programma en een alternatieve locatie voor de troonrede, niet de Ridderzaal, maar de Grote kerk.

Om de coronamaatregelen in acht te kunnen nemen, moest het programma flink worden omgegooid. Op de derde dinsdag van september is het normaal een drukte van belang in Den Haag, maar dit jaar heeft de gemeente iedereen opgeroepen niet naar Den Haag te komen.

05.20 Aantal coronapatiënten in Duitsland stijgt verder
Meer mensen in Duitsland zijn in het afgelopen etmaal positief getest op corona dan in het etmaal daarvoor. Het Robert Koch Instituut (RKI), het Duitse RIVM, meldt dinsdagochtend dat er nog eens 1407 coronapatiënten bij zijn gekomen. Maandag meldde het RKI 927 nieuwe besmettingsgevallen.

03.00 Later vandaag de wekelijkse cijfers van het RIVM
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakt later vandaag weer bekend hoe het coronavirus in Nederland zich ontwikkelt. Het is al wel duidelijk dat het aantal nieuwe positief geteste personen afgelopen week is toegenomen. De sterkste stijgingen zijn volgens het RIVM te zien in de provincies Zuid-Holland en Noord-Holland. De meeste nieuwe besmettingen zijn gemeld in de leeftijdsgroep van 20 tot 40 jaar.

Rond 16.00 uur meldt het gezondheidsinstituut hoeveel positieve coronatests, ziekenhuisopnames en sterfgevallen in de afgelopen week zijn gemeld door de regionale gezondheidsdiensten. Maandag meldde het RIVM 1300 nieuwe besmettingen op één dag.

00.00 Historisch laag aantal buitenlandse vakanties
Het aantal Nederlanders op vakantie in het buitenland was in het tweede kwartaal van 2020 historisch laag, met in april en mei een daling van 98 procent ten opzichte van 2019. Ook in eigen land werd er minder vakantie gevierd dan normaal door de intelligente lockdown, maar dat herstelde gedurende het tweede kwartaal. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers uit het vakantieonderzoek.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!