Video

Brabantse filmmaker San Fu Maltha wil Nederlands-Indische omroep starten

20 september 2020 om 18:23 • Aangepast 28 september 2020 om 06:04
nl
Omroep Bersama, dat 'samen' betekent, moet een omroep worden met wekelijks Nederlands-Indische programma's. Volgens Brabantse filmmaker San Fu Maltha uit Oudenbosch is de behoefte aan zo'n omroep groot. De Nederlandse media zouden er volgens hem te weinig over schrijven.
Profielfoto van Lola Zopfi
Geschreven door
Lola Zopfi

"Er wonen in Nederland meer dan twee miljoen Nederlanders die uit het voormalige Nederlands-Indië komen. Dat is meer dan tien procent van de Nederlandse bevolking, maar je ziet of hoort er weinig van terug in de media. We moeten er voor waken dat we ons erfgoed kunnen bewaren", vertelt Maltha. Hij staat bij zijn stand in de Brabanthallen. Daar is zondagmiddag de Pasar Malam, een culturele viering waarbij Indonesië centraal staat. Voor Maltha een goede plek om leden te werven, Omroep Bersama kan namelijk pas gerealiseerd worden bij minstens vijftigduizend leden.

'Nu of nooit
Maltha: "Het is nu of nooit want de eerste generatie Indische Nederlanders wordt steeds ouder." Ook buiten deze gemeenschap zou het volgens Maltha van belang zijn. "Hopelijk komt er in de rest van Nederland ook het bewustzijn dat dit onderdeel uitmaakt van onze Nederlandse geschiedenis."

Bekijk in de video wat de bezoekers van de Pasar Malam vinden van een Nederlands-Indische omroep:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!