Nieuw middel moet gladheid op spoor voorkomen

21 september 2020 om 06:21 • Aangepast 28 september 2020 om 06:24
nl
"De trein tussen Breda en Tilburg heeft vertraging door gladheid op het spoor." Als het goed is gaan Brabantse reizigers dit soort mededelingen minder vaak horen. NS en ProRail gaan in de herfst een nieuwe manier testen om gladheid op het spoor te bestrijden. Op trajecten in Brabant is een proef gestart met Wiel Rail Conditionering (WRC).
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

"Dit is een vloeistof die wordt gebruikt om preventief gladheid te bestrijden, maar ook geluidsoverlast te verminderen en om slijtage van de wielen en rails te verminderen", zegt projectleider Jeroen van der Salm.

De vloeistof wordt tijdens het rijden verspreid door FLIRT-sprinters, dat zijn treinen die op verschillende trajecten in Brabant en Gelderland rijden. Het gaat onder meer om Roosendaal-Dordrecht, Breda-Tilburg en Eindhoven-Deurne.

Van der Salm: "De vloeistof kan met deze treinen gelijkmatiger en doelgerichter aangebracht worden. Daardoor heb je er dan minder van nodig."

Beeld: NS
Beeld: NS

Bij eerdere tests bleek het een goede manier om gladheid door herfstbladeren te bestrijden. Het is echter nog niet getest op het spoor waar ook goederentreinen en intercity's rijden. Dat gebeurt nu.

Om twee keer een herfst mee te kunnen pakken, eindigt de proef na de herfst van 2021. Als het succesvol is, wordt de techniek straks ook op overige sporen Nederland ingezet.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.