Bijna niemand krijgt uitkering voor gezondheidsklachten door chroom-6

23 september 2020 om 17:04 • Aangepast 24 september 2020 om 17:35
nl
Slechts 9 oud-deelnemers aan het tROM-project in Tilburg hebben een financiële vergoeding gekregen voor gezondheidsklachten die ze door chroom-6 hebben opgelopen. Van de 81 ingediende verzoeken aan de onafhankelijke commissie chroom-6 zijn er 41 afgewezen. Nog 50 slachtoffers wachten op de uitslag van de commissie. Sommigen wachten al bijna anderhalf jaar.
Profielfoto van Agnes van der Straaten
Geschreven door

Vorig jaar februari werd bekend dat de gemeente en NedTrain verantwoordelijk zijn voor het leed van 800 Tilburgse werklozen, die in ruil voor hun uitkering oude treinstellen met de hand moesten schuren. In de verf van die treinstellen zat het kankerverwekkende chroom-6. Inmiddels hebben 718 van de 800 deelnemers wel een eenmalige vergoeding gekregen van ruim 7000 euro.

Die uitkering kon verhoogd worden als de oud deelnemers konden aantonen dat hun gezondheidsklachten door het werken met chroom-6 veroorzaakt werden. Maar blijkbaar is dat niet makkelijk aan te tonen. Slechts negen mensen kregen een uitkering. Advocaat Rob Milo uit Tilburg, die een aantal slachtoffers juridisch bijstaat heeft de gemeente diverse malen gewezen op de onredelijke vertraging bij de afwikkeling. Milo: "Ik heb in een aantal zaken waarin het verzoek werd afgewezen en het bezwaar niet ontvankelijk werd verklaard, beroep ingesteld bij de rechtbank."

Kanker en longaandoeningen
Eerder werd al duidelijk dat chroom-6 tot verschillende vormen van kanker kan leiden en tot longziekten. Onlangs voegde het RIVM aan het rijtje strottenhoofdkanker toe. Van andere aandoeningen, waaronder auto-immuunziekten, kon het RIVM niet aantonen dat dit door het werken met chroom-6 komt.

Slachtoffers van chroom-6 die geen vergoeding via de onafhankelijke commissie krijgen kunnen ook altijd nog proberen dat via de gemeente wel te krijgen. Dat gaat dan via de verzekering van de gemeente. Volgens advocaat Rob Milo gaat dat dan niet alleen over chroom-6 maar ook over andere gevaarlijke stoffen zoals asbest waar de mensen ook mee gewerkt hebben.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!