Video

Houdoe: documentaire over stukje Brabant in het Amerikaanse Wisconsin

26 september 2020 om 08:00 • Aangepast 28 september 2020 om 11:14
nl
Een krantenbericht over een opgebouwde Brabantse molen in het dorpje Little Chute in Wisconsin, Amerika. Het stond er echt! En het wekte de interesse van documentairemakers Manon van Bergen uit Eindhoven en Diny van Hoften uit Zaltbommel.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Het duo ontdekte het verhaal achter de oer-Hollandse molen en Little Chute. Het was de basis voor het document: Houdoe. De documentaire is zondag te zien om Omroep Brabant TV.

Kijk hieronder naar de trailer:

Wachten op privacy instellingen...

Het dorp was meer dan honderd jaar een toevluchtsoord van (Oost-)Brabanders die naar Amerika emigreerden om daar een nieuw leven op te bouwen. In het dorp ontstond destijds een Brabantse enclave waarvan de nazaten er nog steeds leven. In de molen is inmiddels een archief gevestigd met informatie over de Brabantse voorvaderen.

Herinnering aan Brabant.
Herinnering aan Brabant.

In Houdoe worden prachtige verhalen verteld over de Brabantse emigranten die trots zijn op hun Nederlandse roots en de tradities en gewoonten die zij nog steeds in leven houden. Zo staat er elke tweede zondag van augustus nog het ‘koningschieten’ op het programma.

De documentairemakers bezochten de laatste authentieke Brabanders die vanuit Uden en omgeving naar Little Chute zijn vertrokken. Zij gingen in de jaren 50 en 60 en het is ook de laatste generatie die nog Brabants spreken. Als zij er niet meer zijn is dat stukje Brabant voorbij. Dat was voor de makers de reden om het in de documentaire vast te leggen.

De documentaire is zondag voor de eerste keer te zien vanaf 07.12 uur en wordt daarna nog enkele keren herhaald.

Uden is nog steeds dichtbij.
Uden is nog steeds dichtbij.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.