Video

Commissaris Wim van de Donk: 'Van Brabant neem je nooit afscheid'

27 september 2020 om 18:10 • Aangepast 28 september 2020 om 12:53
nl
Een grote groep Brabanders heeft zondag afscheid genomen van commissaris van de Koning Wim van de Donk. In een talkshow in het provinciehuis werd teruggeblikt op zijn elf jaar als commissaris. Onder anderen premier Mark Rutte, Guus Meeuwis, GGD-directeur Ellis Jeurissen en acteur Frank Lammers zwaaiden de commissaris uit.
Profielfoto van Paul Ruiter
Geschreven door
Paul Ruiter

Vanwege het coronavirus konden niet alle gasten aanwezig zijn in het provinciehuis. Daarom spraken onder anderen bisschop Gerard de Korte van het bisdom Den Bosch, minister Carola Schouten van Landbouw en de Helmondse ondernemer Aukje Kuypers via een videowand hun dank en waardering uit voor het werk van Van de Donk als commissaris.

Van de Donk noemde het een gekke tijd om afscheid te nemen, verwijzend naar het coronavirus en de beperkingen die dat oplevert.

"Maar dat we hier nu met een zoomwand en een aantal gasten zitten, geeft ook weer iets moois", zei Van de Donk. "We maken van alles wat we meemaken in beperkingen ook weer kansen, en dat is Brabant op zijn best."

Mark Rutte
Premier Mark Rutte prees Van de Donk in een videoboodschap voor zijn 'oog voor het verleden' en 'natuurlijke neiging een klein stukje op de troepen vooruit te lopen'. "In mijn beste Brabants: 'Dagge bedankt zijt, da witte!'"

Ook Frank Lammers had niets dan lof voor Van de Donk als commissaris. Wel had de acteur en regisseur zijn twijfels bij de timing van zijn vertrek. "Ik denk dat we Wim nu nog harder nodig hebben dan hiervoor", zei Lammers. "Ik zit hier om de cultuur te verdedigen en te bewaken. Onder Wim hoefde dat niet, want aan hem heb je een goede. Nu hebben we een bestuur wat daar wat minder een boodschap aan heeft."

Afscheid
Van de Donk stopt officieel op 1 oktober als commissaris van de Koning. Daarna gaat hij aan de slag als rector magnificus en voorzitter van het college van bestuur van de Tilburg University. Ina Adema volgt hem op als commissaris.

"Ik vind het fantastisch dat dit zo mijn afscheid van Brabant kan zijn", zei Van de Donk tot slot. "Vanuit deze functie in ieder geval, want van Brabant neem je nooit afscheid."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.