Arts-microbioloog Kluytmans: 'Over twee weken 300 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen'

29 september 2020 om 13:20 • Aangepast 30 september 2020 om 08:59
nl
Driehonderd coronapatiënten liggen over twee weken in de Brabantse ziekenhuizen. Nu zijn dat er nog honderd. Die voorspelling doet arts-microbioloog Jan Kluytmans van het Amphia Ziekenhuis in Breda na een berekening op basis van huidige aantallen Brabantse coronapatiënten.
Profielfoto van Joris van Duin
Geschreven door
Joris van Duin

"Je ziet hoeveel mensen er nu besmet zijn. Die kun je doorberekenen naar aantallen ziekenhuisopnames. Die lijn is zelfs als leek redelijk eenvoudig door te trekken", aldus Kluytmans. "Het virus zit in een versnellingsfase."

Volgens de arts-microbioloog hebben de gisteravond door het kabinet genomen maatregelen geen effect op zijn schatting van ziekenhuisopnames. Deze toekomstige patiënten zijn namelijk al besmet. Om ziekenhuizen niet verder te belasten, roept hij daarom op: "Veel hangt af van ons eigen gedrag. Neem alsjeblieft je verantwoordelijkheid."

Arts-microbioloog Jan Kluytmans van het Amphia Ziekenhuis (Foto: Amphia Ziekenhuis).
Arts-microbioloog Jan Kluytmans van het Amphia Ziekenhuis (Foto: Amphia Ziekenhuis).

Kluytmans geeft vanuit zijn expertise als arts-microbioloog regelmatig advies aan het Outbreak Management Team, dat het kabinet aanbeveelt doet hoe om te gaan met de coronacrisis. In maart waren zijn berekeningen van ziekenhuisopnames in Brabant aanleiding om vliegensvlug coronapatiënten naar ziekenhuizen buiten de provinciegrenzen te verhuizen. Op die manier kon voorkomen worden dat doodzieke patiënten in Brabant niet in ziekenhuizen terecht konden. In grote lijn kwam zijn voorspelling uit.

Cohortafdelingen
Het aantal van driehonderd te verwachten coronagerelateerde ziekenhuisopnames in Brabant is ongeveer de helft van het totale aantal patiënten dat tijdens de coronapiek in maart in het ziekenhuis lag. Op het hoogtepunt waren 600 coronapatiënten opgenomen in de Brabantse ziekenhuizen, van wie 180 op de intensive care. Hierdoor werd besloten de reguliere ziekenhuiszorg bijna helemaal af te schalen.

Vanwege de verwachte toename aan coronapatiënten, schalen de Brabantse ziekenhuizen op. Zo worden cohortafdelingen ingericht, waar meerdere coronapatiënten bij elkaar komen te liggen. Over welke gevolgen de toename op de ziekenhuiszorg heeft, vertelt Bart Berden donderdag meer. Hij is voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen, waar alle Brabantse ziekenhuizen bij zijn aangesloten.

Tekst loopt onder de tweet door.

Wachten op privacy instellingen...

Landelijke trend
De verwachte stijging van coronapatiënten die naar Brabantse ziekenhuizen, ligt in de lijn van een landelijke trend. Momenteel behandelen ziekenhuizen in heel Nederland 660 coronapatiënten, ongeveer twee keer zoveel als een week geleden. Het RIVM schat dat dit aantal halverwege oktober oploopt tot 2250. Op de ic's worden dan ongeveer 400 coronapatiënten verwacht, zei voorman Jaap van Dissel dinsdagmiddag in de Tweede Kamer.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.