Provinciale Staten beloven beterschap na jaar van veel gedoe

29 september 2020 om 16:28 • Aangepast 30 september 2020 om 08:53
nl
Provinciale Staten hebben zich het laatste jaar niet van hun beste kant laten zien. De debatten waren te lang, de Statenleden vielen te veel in herhaling en ze waren meer met details bezig dan met de hoofdzaken.
Profielfoto van Jan de Vries
Geschreven door
Jan de Vries

Tot die conclusie zijn de voorzitters van de Statenfracties (het presidium) gekomen tijdens een heidag. Die werd al in augustus gehouden, maar een gespreksverslag is nu openbaar gemaakt.

Flink verziekt
De onderlinge verhoudingen waren al flink verziekt sinds Brabant zonder het CDA aan de knoppen de boeren strenge milieumaatregelen oplegde. Boerenpartij CDA kwam na de verkiezingen weer in het centrum van de macht maar trok al snel de stekker uit de coalitie. De onderhandelingen moesten van voren af aan beginnen.

Informateurs merkten toen al dat de verhoudingen zo verziekt waren dat er nauwelijks meer viel samen te werken. Dat leidde ertoe dat de linkse partijen naar de zijlijn werden gedirigeerd en Forum voor Democratie en Lokaal Brabant de macht overnamen.

Diepe wonden
De heeft diepe wonden geslagen tussen de partijen en dat is de afgelopen maanden tijdens de vergaderingen van Provinciale Staten aan de oppervlakte gekomen. Het waren vergaderingen vol stekeligheden en vliegen afvangen. Nooit eerder moest Commissaris van de Koning Wim van de Donk zo vaak ingrijpen om Statenleden tot de orde te roepen. Je zag hem per vergadering meer geïrriteerd raken.

In een democratie is onderling respect nodig en daar zijn de fractievoorzitters als eersten voor verantwoordelijk, heeft Van de Donk tijdens de heidag gezegd.

De aanwezige ambtenaren hadden ook nog wel aan te merken op de politici die zij dienen. Als die politici zich wat meer bezighouden met strategie in plaats van met details dan kunnen de ambtenaren de Statenleden beter ondersteunen.

Met elkaar hebben ze afgesproken dat ze hun leven gaan beteren en dat ze meer aan zelfreflectie gaan doen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.