Udense bedrijven beginnen gezamenlijke teststraat: 'Zonde om mensen lang thuis te laten zitten'

2 oktober 2020 om 20:53 • Aangepast 11 oktober 2020 om 17:42
nl
Nu de wachttijden bij de teststraten van de GGD oplopen, zitten veel mensen met een baan onnodig lang thuis. Verschillende bedrijven bundelen de krachten en wenden zich tot commerciële initiatieven.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Zo is er een commerciële teststraat in aantocht in Uden. Evert Oostendorp, voorzitter van de Stichting Beheer Bedrijventerreinen Uden (SBBU), is kartrekker van het project.

"Wij willen een eigen teststraat om te garanderen dat werknemers van een bedrijf op het industrieterrein een snelle test kunnen krijgen waardoor de wachttijd wordt verkort. Het is natuurlijk zonde om deze mensen thuis te laten zitten in quarantaine terwijl 90 procent geen corona heeft."

1250 euro
Op het industrieterrein zitten 250 bedrijven. Door de wachttijden bij de teststraten van de GGD duurt het vaak drie dagen voordat iemand met klachten getest kan worden. Het duurt dan nog eens twee dagen voordat de uitslag binnen is. Met dagelijkse kosten van 250 euro per werknemer kost het de werkgever dus 1250 euro.

Bij een commerciële test zit een werknemer vaak maar twee dagen thuis. Dat kost dus 500 euro aan loonkosten en nog eens 150 euro voor de test. Bedrijven besparen dus 600 euro.

Niet thuiswerken
Vivian van Rossum, personeelsmanager bij het logistiek bedrijf Sanders Fritom, is blij dat er een commerciële teststraat komt. "Er werken hier 180 mensen. Die kunnen meestal niet thuiswerken bij klachten. 70 tot 80 procent moet op locatie werken. Het kost ons nu veel geld, soms ben je een medewerker zes dagen kwijt voordat de uitslag van een test er is. Dus we zijn zeker positief over de commerciële teststraat."

Het personeel van Sanders Fritom kan vaak niet thuis werken. Foto: Omroep Brabant.
Het personeel van Sanders Fritom kan vaak niet thuis werken. Foto: Omroep Brabant.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.