Manege geteisterd door vuurwerkgooiers: paarden schrikken zich rot en kinderen blijven net in zadel

3 oktober 2020 om 13:19 • Aangepast 5 oktober 2020 om 11:54
nl
Paarden, pony's en ruiters in manege De Groote Wielen in Rosmalen zijn zich vrijdag rot geschrokken van vuurwerk dat onverwacht werd afgestoken in de stalgang. Volgens de eigenaren zit er een groepje jongeren achter dat al langere tijd voor overlast zorgt. "Ze beseffen niet welke enorme gevolgen ze kunnen veroorzaken."
Profielfoto van Frits van Otterdijk
Geschreven door

"Een merrie met veulen die net binnen werden gehaald, was helemaal in dikke paniek. De pony's met de kinderen daarop schoten alle kanten uit. Gelukkig worden de ruiters hier goed opgeleid en bleven ze in het zadel. Je moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren door dit soort domme acties", vertelt Madeleine van Schagen.

Stro
Samen met haar man Gerrit van den Berg is ze sinds 2005 eigenaar van De Groote Wielen. Een grote vijfsterren-manege met veel volk over de vloer. En veel stro. "Vanaf het fietspad is om tien over half vijf vuurwerk naar de stallen gegooid. Gelukkig stond de schuifdeur half dicht, dat heeft het waarschijnlijk tegengehouden. Maar er kwam veel rook en kruitlucht binnengewaaid. De dieren en kinderen waren flink van streek. Je moet er niet aan denken als er vonken hadden rondgevlogen in de stallen. Dan kan de hele manege zomaar afbranden."

Ze wijst ook op het gevaar voor ruiters, vaak kinderen, wanneer paarden en pony's door het vuurwerk op hol slaan. "Degene die hier vuurwerk afsteken, zijn niet goed snik. Ze hebben helemaal niet in de gaten wat ze aanrichten."

'Grote mond'
Van Schagen heeft bij de politie melding gedaan van het afgestoken vuurwerk. Ze roept via Facebook mensen op om de omgeving van de manage in de gaten te houden en 'die jongens aan te spreken op hun onverantwoord gedrag'.

Volgens haar is het 'geklooi' begonnen in maart, bij aanvang van de coronacrisis. "Toen de lessen buiten werden hervat, sprongen ze geregeld tevoorschijn om de paarden te laten schrikken en stonden ze dat te filmen met hun telefoontjes. Ik heb ze een paar keer aangesproken en geprobeerd de boel te sussen. Het zijn jongens tussen de twaalf en vijftien jaar. Ze vervelen zich. Dat snap ik wel want ik ben zelf ook jong geweest. Maar ze blijven lullig doen en je krijgt meteen een grote mond terug."

Climax
"We hebben al enige tijd behoorlijk wat hinder van vuurwerk dat wordt afgestoken in de directe omgeving van onze manege. Met flinke gevolgen. Wat vrijdag gebeurde was toch wel een climax", zegt Madeleine. Daarom wil ze graag snel in contact komen met de jongeren en hun ouders. "De toon is al gezet. Het is zo niet meer ontspannen paardrijden. Daarom zoeken we het gesprek want hieraan moet een einde komen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.