De blokkendozen van Alibaba en Amazon: provinciebestuur wil niet ingrijpen

9 oktober 2020 om 19:12 • Aangepast 12 oktober 2020 om 09:49
nl
Provinciebestuurder Erik Ronnes (CDA) en een groot deel van Provinciale Staten verschillen flink van mening over de aanpak van een mogelijke wildgroei van logistieke centra in de provincie, de zogenoemde 'blokkendozen'. De Statenleden willen dat de provincie ingrijpt, Ronnes denkt dat de gemeenten dat wel kunnen.
Profielfoto van Jan de Vries
Geschreven door
Jan de Vries

Dat bleek vrijdag tijdens een vergadering van Provinciale Staten. Dat was een voortzetting van de vergadering van vorige week. Die werd vanwege een technische storing afgebroken. Ronnes kwam toen niet aan het woord.

Die vergadering werd vorige week vooral gedomineerd door een luchtballonnetje van de VVD die wilde dat die blokkendozen voor meer dan alleen opslag worden gebruikt. De partij kwam toen met het idee koeien op de daken te laten grazen.

'Kotsbeu'
Waar het feitelijk om draait is hoe wildgroei wordt tegengegaan want volgens Michiel Philippart zijn de Brabanders die enorme logistieke centra in het landschap 'kotsbeu'. Zijn partij GroenLinks en de Partij voor de Dieren willen dat de provincie een groot onderzoek doet met als centrale vraag: welke soort economie wil Brabant nou eigenlijk?

Als logistiek daar onderdeel van is dan moet minstens onderzocht worden waar die blokkendozen dan moeten komen, waar de werknemers moeten wonen en hoe de aan- en afvoer van vrachtwagens geregeld moet worden.

Tijdens de vorige vergadering bleek dat veel partijen best zo’n onderzoek willen, maar Ronnes wil er niet aan. Volgens hem stuurt de provincie alleen als gemeenten er niet uit komen waar die centra moeten komen. Volgens de gedeputeerde doen de gemeenten dat prima.

Visie
Volgens Philippart en Anne-Miep Vlasveld van de Partij voor de Dieren gaat het dan alleen over de plek en niet over een visie welke economie Brabant wil. Daar moet de provincie aan de knoppen zitten. “We moeten voorkomen dat Alibaba en Amazon de gemeenten Waalwijk en Roosendaal tegen elkaar gaan uitspelen”, aldus de GroenLinks-politicus.

Vlasveld zei dat haar partij een motie zal gaan indienen als Ronnes de wens voor een onderzoek naast zich neerlegt. Maar volgens Ronnes staat helemaal niet vast dat een meerderheid van Provinciale Staten zo'n onderzoek wil.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.