ASML stevent af op recordjaar: chipmachinemaker boekt hogere winst en omzet dan voorspeld

14 oktober 2020 om 08:00 • Aangepast 15 oktober 2020 om 07:46
nl
Chipmachinemaker ASML heeft in het derde kwartaal de omzet en winst verder verhoogd. Het bedrijf stevent daarmee af op een recordjaaromzet van 13,4 miljard euro. Dankzij het toegenomen thuiswerken blijven technologiebedrijven het te midden van de coronacrisis goed doen, wat ook de vraag naar steeds geavanceerdere chips stimuleert.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door
Ron Vorstermans

ASML levert aan vrijwel alle grote chipmakers. De omzet in het derde kwartaal kwam uit op bijna 4 miljard euro, tegenover 3,3 miljard euro in het voorgaande kwartaal. Daarmee overtrof ASML ook de eigen verwachtingen die het Veldhovense bedrijf uitsprak bij de vorige kwartaalcijfers. Voor het derde kwartaal werd 3,6 tot 3,8 miljard verwacht.

De nettowinst steeg tot 1,1 miljard euro, tegenover 751 miljoen euro in het tweede kwartaal.

Aanhoudend grote vraag
Twee bekende klanten van ASML, het Zuid-Koreaanse Samsung en het Taiwanese TSMC, kwamen onlangs al met cijfers naar buiten die wezen op de aanhoudend grote vraag naar geavanceerde chips.

Het Veldhovense ASML levert met de hypermoderne EUV-machines de apparatuur die het mogelijk maakt veel kleinere en krachtigere halfgeleiders te maken dan eerder mogelijk was.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.