Efteling mag niet uitbreiden: bestemmingsplan nog niet in orde

14 oktober 2020 om 10:25 • Aangepast 15 oktober 2020 om 10:35
nl
De Efteling mag voorlopig niet starten met de uitbreiding van het park. De Raad van State vindt dat het bestemmingsplan van de gemeenteraad van Loon op Zand vijftien gebreken telt. De gemeenteraad krijgt een halfjaar de tijd om die gebreken te verhelpen. Tot die tijd is het plan geschorst.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Met het bestemmingsplan ‘Wereld van de Efteling 2030’ wil de Efteling naar het oosten en westen uitbreiden. Het park stelt als doel zo in 2030 door te kunnen groeien naar zeven miljoen bezoekers per jaar. Het gaat niet alleen om de uitbreiding van het attractiepark zelf: er moeten ook extra parkeerplaatsen, slaapplekken en ontsluitingswegen komen.

Vijftien gebreken
De gebreken in het bestemmingsplan zijn volgens de Raad van State divers:

  • De gemeenteraad moet allereerst beter onderbouwen dat de uitbreiding niet gewoon plaats kan vinden binnen het attractiepark, waar nog 90 procent van het terrein onbebouwd is.
  • Verder biedt het bestemmingsplan op een aantal punten te veel ruimte aan de Efteling. Als voorbeeld wordt het terrein genoemd waar een camperparkeerplaats is gepland.
  • Ook zijn de gevolgen van de uitbreiding voor omwonenden niet op alle punten goed door de gemeenteraad beoordeeld.
  • Een ander voorbeeld is de uitbreiding aan de westkant van de Efteling. Daar moet een parkeerplaats komen, maar zijn er in het bestemmingsplan geen grenzen gesteld aan hoe groot die parkeerplaats mag worden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.