Rik redde iemands leven op station Eindhoven, dankzij AED

20 oktober 2020 om 18:45 • Aangepast 22 oktober 2020 om 10:00
Rik Sengers redde een leven met een AED.
Rik Sengers redde een leven met een AED.
NS en ProRail gaan volgend jaar in samenwerking met de Hartstichting op alle treinstations een AED plaatsen. Dat zo'n hartschokapparaat een mensenleven kan redden, bewees NS-medewerker Rik Sengers. Toen hij ruim twee weken geleden op station Eindhoven Centraal een Italiaanse man zag liggen op perron 5 twijfelde hij geen moment.
Profielfoto van Florian van Velthoven
Geschreven door

Rik kon met hulp van enkele collega's de man redden. "Het is heel belangrijk dat er straks op elk station een AED hangt, want zo'n apparaat redt gewoon levens", zegt hij nu.

Rik vertelt hoe hij het leven van de Italiaan redde:

Wachten op privacy instellingen...

De kans om een hartstilstand te overleven is het grootst als er binnen zes minuten een reanimatie met een AED begint. Dat is nog niet in heel Nederland mogelijk.

Voor wie zelf niet kan reanimeren, komt HartslagNu komt met een landelijk oproepsysteem. Belt iemand 112 met het vermoeden van een hartstilstand, dan roept het systeem automatisch burgerhulpverleners op in de buurt. Deze burgerhulpverleners krijgen de opdracht om te reanimeren en de dichtstbijzijnde AED op te halen die is aangemeld bij het systeem. Zo krijgt het slachtoffer snel de juiste hulp terwijl de ambulance onderweg is.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...