HEMA wordt Brabants, Jumbo-familie Van Eerd dicht bij overname warenhuisketen

21 oktober 2020 om 13:59 • Aangepast 22 oktober 2020 om 13:42
nl
Na Hallo Jumbo nu ook Hallo HEMA. De familie van Eerd van Jumbo uit Veghel is bijna eigenaar van winkelketen HEMA. De familie doet dit samen met investeerder Parcom. Beide partijen hebben hierover al een deal gesloten, zo hebben Parcom en de familie van Eerd woensdag naar buiten gebracht.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Als de deal rondkomt, dan zou de familie van Eerd vijftig procent van de aandelen in handen krijgen en Parcom de andere helft.

Voor een periode van maximaal acht weken hebben Van Eerd en Parcom het exclusieve recht om verder boekenonderzoek te doen. Ook moet de bankfinanciering nog geregeld worden, voordat de verkoop kan worden afgerond.

Geruchten
HEMA kwam eerder dit jaar in bezit van een aantal obligatiehouders. Sindsdien wordt er gezocht naar mogelijke kopers. Wanneer de deal doorgaat strijken de obligatiehouders naar verwachting zo'n 440 miljoen euro op.

Er gingen onlangs al geruchten dat alleen de familie Van Eerd en Parcom nog in de race zouden zijn. HEMA-topman Tjeerd Jegen, die onder de nieuwe eigenaren zal aanblijven, heeft het woensdag over een 'belangrijke volgende stap voor HEMA'. Volgens hem kunnen de beoogde kopers voor een 'stabiele operationele basis' zorgen voor de toekomstplannen van de warenhuisketen.

Geen onbekenden
De Jumbo-familie en Parcom hebben in de onderhandelingen al aangegeven zich betrokken te voelen bij het HEMA-merk. Ook geloven ze in de veerkracht van het bedrijf. Dat HEMA straks bij de familie Van Eerd wordt ondergebracht en niet bij Jumbo zelf, is overigens een bewuste keuze. Op die manier kan Jumbo zich goed blijven richten op de eigen strategische agenda en die van restaurantketen La Place, laat Jumbo weten.

Als de HEMA-deal doorgaat, ligt het wel voor de hand dat er in de toekomst nauwer samengewerkt zal worden tussen Jumbo en de warenhuisketen. De twee zijn bepaald geen vreemden van elkaar. Jumbo en HEMA sloten eind vorig jaar al een commerciële samenwerking. De supermarktketen uit Veghel nam onder meer HEMA-winkels in grote steden over. Ook liggen er inmiddels producten uit het HEMA-assortiment bij Jumbo-supermarkten in de schappen.

Hema sinds 1926
Hema, opgericht in 1926, gaat al lang gebukt onder financiële zorgen. Die ontstonden in 2007 toen de Britse investeerder Lion Capital de winkelketen kocht.

Er zijn meer dan 750 HEMA winkels in negen landen, verdeeld over twee continenten. Met 19.000 werknemers en wekelijks 6 miljoen bezoekers. En naast de stenen winkels is in ieder land ook een webshop.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.