Vrachtwagenchauffeur (62) mag jaar niet rijden na fataal ongeluk op A50

21 oktober om 14:46 • Aangepast 29 oktober om 15:32
Foto: Danny van Schijndel/112nieuwsonline
Foto: Danny van Schijndel/112nieuwsonline
De rechtbank heeft een 62-jarige vrachtwagenchauffeur uit Roemenië woensdag veroordeeld tot rijverbod van een jaar. Ook krijgt hij een voorwaardelijke celstraf van zes maanden. Hij veroorzaakte vorig jaar een groot ongeluk op de A50 bij Nistelrode waarbij een 52-jarige man om het leven kwam en meerdere mensen gewond raakten.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

De chauffeur reed die middag met zijn vrachtwagen op de A50 toen er file ontstond. Hij had echter niet door dat het verkeer stilstond en reed met onverminderde snelheid op de auto voor hem. De vrachtwagen schoot vervolgens door en raakte verschillende andere voertuigen.

Een 52-jarige man uit Oosterbeek kwam om het leven. Zeker zes mensen raakten (zwaar)gewond. Volgens een berger hadden dertien auto’s, drie bestelbussen en twee vrachtwagens schade na het ongeluk.

Foto: Gabor Heeres/SQ Vision Mediaprodukties
Foto: Gabor Heeres/SQ Vision Mediaprodukties

Ervaren chauffeur
De rechtbank zegt dat het om een ‘zeer ervaren beroepschauffeur’ ging die in de drukke middagspits extra voorzichtig had moeten zijn omdat zijn vrachtwagen vol staal 24.000 kilo woog. “De vrachtwagen reed op de cruise control een constante snelheid van 89 kilometer per uur. Dat is 9 kilometer per uur harder dan is toegestaan. Dat vinden wij aanmerkelijk tekortschietend rijgedrag”, aldus de rechtbank.

Ook zou de chauffeur vlak voor het ongeluk mogelijk in slaap zijn gevallen, zegt de rechtbank. Zijn advocaat zegt dat het een hartinfarct kan zijn geweest. De rechter vindt dat laatste niet aannemelijk en rekent hem het ongeluk aan.

Foto: Gabor Heeres/SQ Vision Mediaprodukties
Foto: Gabor Heeres/SQ Vision Mediaprodukties

Spijt
“Het ongeval heeft het leven van de nabestaanden, slachtoffers en dat van hun directe naasten, voorgoed veranderd. De rechtbank weegt mee dat de chauffeur oprecht spijt heeft en dat hij kampt met grote psychische gevolgen van het ongeval en voor altijd is getekend.

Hij nam ontslag als chauffeur en kampt nu met de financiële gevolgen. Ook is hij niet in Nederland, noch in Roemenië eerder voor strafbare feiten veroordeeld. De man krijgt daarom een rijontzegging en een voorwaardelijke celstraf.

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...