Taakstraffen geëist tegen relschoppers die met stenen gooiden tijdens Pegida-demonstratie

21 oktober 2020 om 15:02 • Aangepast 22 oktober 2020 om 14:52
Meer dan duizend moslimjongeren op de been die hun geloof willen verdedigen.
Meer dan duizend moslimjongeren op de been die hun geloof willen verdedigen.
Tegen drie anti-Pegidademonstranten zijn woensdag voor de rechtbank in Den Bosch taakstraffen geëist van 240 en 180 uur. De drie zouden op 26 mei 2019 bij een demonstratie van Pegida bij de Al-Fourqaan Moskee in Eindhoven politieagenten verbaal en fysiek hebben geïntimideerd. Zo gooiden deze tegendemonstranten stenen en vuurwerk naar de politie.
Profielfoto van Florian van Velthoven
Geschreven door

De drie mannen zouden niet alleen geweld hebben gebruikt tegen de politie. Ook zou een van hen anderen hebben opgehitst. Volgens de officier van justitie heeft dat geweld veel impact gehad op sommige agenten. “Zij hebben stenen en vuurwerk naar hun hoofd gekregen. Er is zelfs iemand die een oorbeschadiging heeft opgelopen."

Pegida wilde voor de moskee varkensvlees gaan eten en toespraken tegen de ramadan houden. Honderden voornamelijk moslimjongeren belaagden toen op hun beurt die Pegida-demonstratie.

"Waarom zou ik geweld tegen de politie gebruiken?"

De 240 uur taakstraf werd geëist tegen verdachte Akin K. Verdachte Christopher van den B. en Miran M. kregen een eis van 180 uur taakstraf.

De drie ontkenden alle drie een rol te hebben gespeeld. Verdachte Christopher van den B. zei dat hij daar ongeveer een kwartier stond, toen hij ineens werd opgepakt. “Ik ben katholiek en was geen onderdeel van de tegendemonstratie. Waarom zou ik geweld tegen de politie gebruiken?”

Het OM acht echter bewezen dat Van den B. een steen naar de politie heeft gegooid. De advocaat van Van den B. zegt dat de eis is gebaseerd op het verhaal van een ooggetuige. “Er waren meerdere jongeren aanwezig met een rode jas. Er is verder geen bewijs op basis van videobeelden. Daarom pleit ik voor vrijspraak.”

Wachten op privacy instellingen...

‘Ik heb niet gegooid’
Akin K. zou volgens het OM een verkeerspaal naar de politie gegooid hebben. Ook zou hij stenen hebben gegooid, waardoor hij een eis kreeg van 240 uur taakstraf. De advocaat van de verdachte stelt dat op beelden niet te zien is dat hij stenen of een paal naar de politie gooit. Wel is op beelden te zien dat hij een verkeerspaal oppakt en daar mee rondloopt. “Maar ik heb niet gegooid”, stelt K.

‘Ik probeerde de boel juist te sussen’
De derde verdachte, Miran M., zou volgens het OM andere aanwezigen hebben opgejut. M. ziet dit echter heel anders. “Op beelden zie je dat ik twee keer in mijn handen klap. Dan ben ik toch niet aan het opruien? Ik probeerde de boel juist te sussen. De moskee vroeg mij om een oogje in het zeil te houden. Het is spijtig dat het zo gelopen is.”

Woensdag en donderdag staan in totaal veertien verdachten voor de rechter. Donderdagmiddag doet de rechter in alle zaken uitspraak.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...