Spotgoedkope vluchten vertrekken gewoon vanaf Eindhoven Airport: 'De COVID-express!'

21 oktober 2020 om 18:15 • Aangepast 22 oktober 2020 om 13:30
Het stil op Eindhoven Airport deze herftsvakantie (Foto: René van Hoof)
Het stil op Eindhoven Airport deze herftsvakantie (Foto: René van Hoof)
"Hier vertrekt zo de COVID-express", grapt een voorbijganger bij de ingang van Eindhoven Airport. Waar het normaal gesproken een drukte van belang is, is het nu bijna uitgestorven op het vliegveld. Bijna, want ondanks corona zijn er toch mensen die met het vliegtuig naar Spanje of Bulgarije gaan om de zon op te zoeken. En dat voor een paar euro. "Nergens houden ze zich zo slecht aan de regels als in Nederland."
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

Een echtpaar komt met de koffers aangelopen. "Wij gaan lekker naar de zon, naar Benidorm", zegt de man. Of het wel verstandig is om op reis te gaan in deze coronatijd? Lachend antwoordt hij: "Wij volgen onze koning, alleen nemen wij onze kinderen niet mee."

Wachten op privacy instellingen...

Spanje veiliger
De reizigers die naar Spanje vertrekken, laten zich absoluut niet tegenhouden door corona. Sterker nog: ze zijn ervan overtuigd dat het daar nu veiliger is dan in Nederland. Spanje kende een zeer strenge lockdown. Ook het vliegen is volgens de vakantiegangers veilig. Omdat er maar weinig mensen een vlucht boeken, is er plek genoeg en kan je makkelijk afstand houden, zo is het idee.

Een Belg die voor zijn vertrek staat, is goed voorbereid. Hij heeft een mondkapje op en een handgelleke in zijn zak. Volgens hem is Spanje veel veiliger dan België en zeker dan Nederland. "Ze dragen daar al veel langer een mondmasker, zelfs in de auto is het verplicht. En door het mooie weer ben je veel buiten en kan je zelfs buiten eten".

Bulgarije
Ook Varna aan de Zwarte Zee in Bulgarije blijkt een populaire bestemming. Een man kocht een retourticket voor 40 euro. "Het is een prachtig land, er wonen vriendelijke mensen en het is er spotgoedkoop", zegt hij. Hij vindt corona geen belemmering: "Nergens houden ze zich zo slecht aan de regels als in Nederland, in Bulgarije dragen ze al maanden verplicht een mondkapje."

Dat overigens verreweg de meeste mensen toch liever thuisblijven, blijkt wel uit de cijfers van Eindhoven Airport. Vorig jaar vertrokken er in de herfstvakantie ruim 78.000 passagiers (ofwel 437 vluchten). Dit jaar zijn dat er maar 11.600 (145).

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...