Sekteleider verdacht van ernstig seksueel misbruik van 10 kinderen

22 oktober 2020 om 19:29 • Aangepast 2 november 2020 om 11:58
nl
De Nederlandse sekteleider die woensdag is opgepakt in Duitsland wordt ook verdacht van ernstig seksueel misbruik van tien kinderen in Hoeven. Dat heeft de Duitse justitie bevestigd.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

De 58-jarige Nederlander is volgens het Algemeen Dagblad de oprichter van de Orde der Transformanten die vanaf 2003 jarenlang in Hoeven bij Etten-Leur gevestigd was. Deze Robert B. noemt zichzelf profeet en de Orde der Transformanten omschrijft zichzelf als een religieuze beweging die zich fel afzet tegen de ‘schijnwereld’ om haar heen.

De politie deed woensdag een inval in een voormalig klooster in het Duitse Goch. De verdachte werd daar opgepakt. In het pand zit de Orde der Transformanten gevestigd. Er wonen tientallen mensen.

Kindermisbruik
De kindermisbruikgevallen in Hoeven vonden plaats tussen 2006 en 2008. Ook wordt hij verdacht van twee verkrachtingen in het Duitse Goch, vrijheidsberoving en mishandeling van een ander sektelid.

In 2003 vestigde de Orde zich in Hoeven, in een aantal huizen naast elkaar, waar ooit zestig ‘gelovigen’ verbleven. Volgens de Duitse autoriteiten is de Orde der Transformanten formeel gevestigd in het klooster, maar in de Kamer van Koophandel is de sekte nog altijd ingeschreven op het Rasopark in Hoeven.

De politie viel woensdag binnen omdat er een 25-jarige vrouw tegen haar zin zou worden vastgehouden. Die vrouw is de dochter van de vrouw die het klooster exploiteert. De jonge vrouw regelde de evenementen in het klooster. De 25-jarige vrouw zou lange tijd opgesloten hebben gezeten en justitie ziet dat als zware vrijheidsberoving.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.