Video

Zo ziet de werkdag van een boa eruit tijdens de coronacrisis

24 oktober 2020 om 09:00 • Aangepast 24 oktober 2020 om 16:32
nl
Het is voor boa's geen gemakkelijke tijd om te handhaven. Zo verwacht de Nederlandse Boa Bond tijdens de tweede golf van de coronacrisis meer problemen met handhaving. Vooral op het verbod van alcoholbezit en samenkomsten met meer dan vier personen. Boa's Paul van Maaren en Tom Keijzer zien tijdens hun werk ook een verandering. "Tijdens de eerste golf was het heel rustig op straat, maar nu blijft het druk."
Profielfoto van Lola Zopfi
Geschreven door
Lola Zopfi

Het is negen uur 's ochtends. Buitengewoon opsporingsambtenaren Paul en Tom gaan op pad om te controleren in het centrum van Eindhoven. Hun eerste bestemming is het station. Paul vertelt dat ze daar regelmatig overlast zien. "Er zijn vaak mensen die dakloos zijn en rond het station hangen. We proberen dat zo veel mogelijk te beperken."

Boa Paul van Maaren
Boa Paul van Maaren

Op het station zien de ze een aantal daklozen bier drinken. Na een korte discussie worden de blikjes weggegooid. Paul en Tom proberen afstand te houden, maar af en toe moeten ze uitwijken om niet te dichtbij te komen. Het valt Tom op dat ze steeds meer daklozen zien. "We zien heel veel Oost-Europeanen die dakloos zijn geworden en op straat zwerven. Ik denk dat die mensen ontslagen zijn door de coronacrisis."

"Mensen kunnen nu alleen maar winkelen of het bos in."

Tom en Paul maken zich ook zorgen over de drukte. Het is duidelijk drukker dan tijdens de eerste coronagolf. "Mensen kunnen nu alleen maar winkelen of het bos in", vertelt Paul. Tom vult hem aan. "Ik vind het echt te druk."

De boa's proberen de straten zo vrij mogelijk te houden, zodat het winkelend publiek er gemakkelijk langs kan. Zo lopen ze bij een aantal winkels naar binnen om de eigenaar te wijzen op het reclamebord. "Die moet een stuk naar achteren want nu staat hij midden in het looppad", zegt Paul. Zonder morren verplaatst de winkelier het bord.

Zo ziet een werkdag van de twee boa's eruit:

De boa-bonden hebben dit jaar meerdere keren actiegevoerd omdat zij meer verdedigingsmiddelen willen zoals een wapenstok, maar Tom en Paul zijn daar niet heel enthousiast over. "Ik weet niet of ik een wapenstok fijn zou vinden. Handboeien wel. Dan krijg je extra bevoegdheden die het werk makkelijker maken", zegt Tom.

Ook Paul heeft geen behoefte aan een wapenstok. "Ik werk ongeveer tien jaar als handhaver en een wapenstok heb ik nooit gewild. Handboeien zouden wel fijn zijn. Dan heb je geen politie nodig en dat maakt ons werk veel efficiënter."

De boa's lopen verder door het centrum. Hier en daar spreken ze winkeleigenaren aan op reclameborden. Verder blijft het rustig. Paul vertelt dat ze iets terughoudender zijn met hun handhaving. "We zijn er uiteindelijk om de stad te dienen. Dat betekent niet dat je alles moet aanpakken wat je tegenkomt", vertelt hij. Tom vult aan. "De mensen hebben het nu ook moeilijk. Maar bijvoorbeeld de grootte van groepen, daar gaan we wel streng mee om."

Boa Tom Keijzer
Boa Tom Keijzer

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!