Strengere controles op vuurwerk in de grensstreek

26 oktober 2020 om 07:51 • Aangepast 27 oktober 2020 om 07:58
nl
De politie gaat in de grensstreek strenger controleren op vuurwerk. De komende tijd zullen agenten auto's steekproefsgewijs langs de kant zetten. Dat zegt Ruud Verkuijlen, programmamanager Geweld tegen Politieambtenaren, maandag in De Telegraaf.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Omdat deze jaarwisseling een verbod op bepaalde soorten knallers en vuurpijlen geldt, verwacht hij dat meer mensen hun vuurwerk in het buitenland gaan halen.

'Bijzondere jaarwisseling'
"Je mag tot 25 kilo per persoon invoeren, als dat vuurwerk ook in Nederland legaal is. Maar dat wil niet zeggen dat je 100 kilo mag meenemen als je met vier man in een auto zit", aldus Verkuijlen "We hopen mensen te ontmoedigen om dat te doen en om die reden gaan we steekproefsgewijs controles houden. Dat betekent: mensen langs de kant zetten en controleren of ze vuurwerk hebben meegenomen."

Verkuijlen maakt zich verder zorgen om nieuwjaarsnacht. Mogelijk is de horeca gesloten vanwege het coronavirus en gaan daardoor meer mensen de jaarwisseling op straat vieren. "We hebben ervaring met het handhaven van coronaregels en met het handhaven tijdens oudjaar", zegt Verkuijlen. "Het wordt een bijzondere jaarwisseling."

Mede door een grote vangst in Duitsland heeft de politie dit jaar al 70.000 kilo illegaal vuurwerk onderschept. In heel 2019 was dat ruim 61.000 kilo.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.