Maak een keuze, anders word je orgaandonor: 943.200 Brabanders krijgen brief over Donorregister

29 oktober 2020 om 16:36 • Aangepast 30 oktober 2020 om 16:15
nl
De 943.200 Brabanders die nog geen keuze hebben gemaakt voor het Donorregister, krijgen vanaf deze week een brief in de bus van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Inwoners van Altena zijn als eerste aan de beurt.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

Sinds 1 juli 2020 heeft Nederland een nieuwe Donorwet. Ruim de helft van de volwassen Brabanders heeft inmiddels een keuze ingevuld op Donorregister.nl . Als je het nog niet hebt gedaan, krijg je tussen 7 november en 18 december een brief thuis.

Als je na zes weken geen keuze hebt ingevuld, krijg je een tweede brief. Wie daarna niks invult, komt met 'geen bezwaar tegen orgaandonatie' in het Donorregister. Dat betekent dat je organen en weefsels na je overlijden naar een patiënt kunnen gaan. Mensen die hulp nodig hebben bij het invullen van hun keuze, kunnen terecht bij een bibliotheek in de buurt.

Dit vulden Brabanders in:
Op 1 oktober 2020 had ruim de helft (55,1%) van de volwassen Brabanders zijn keuze over orgaan- en weefseldonatie ingevuld in het Donorregister. Deze keuzes maakten de Brabanders:

  • 56,3 procent geeft toestemming voor orgaandonatie na overlijden,
  • 31,2 procent wil geen orgaandonor worden,
  • 12,5 procent laat deze keuze over aan de partner, familie of iemand anders.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.