Video

Dramatisch NAC mist tegen NEC kracht, passie, fitheid en frisheid: 'Pijnlijke constatering'

31 oktober 2020 om 00:51 • Aangepast 31 oktober 2020 om 16:10
nl
Het coronaleed bij NAC lijkt geleden. Nadat de selectie enkele weken flink last had van het virus zijn nagenoeg alle manschappen van trainer Maurice Steijn weer aan boord. Maar de nieuwe start resulteerde vrijdagavond nog niet in een goede uitslag. De ploeg verloor in Breda met 0-1 van NEC en speelde een zeer zwakke tweede helft. Een aantal zaken die opvielen.
Profielfoto van Ronald Strater
Geschreven door
Ronald Strater

De coronatombala draait door in het betaalde voetbal. Na NAC, dat de afgelopen weken veel spelers moest missen door het virus, was in de Keuken Kampioen Divisie nu tegenstander NEC aan de beurt. De club uit Nijmegen kon in Breda niet beschikken over acht spelers, omdat die in thuisquaranrtaine zaten, en trad noodgedwongen met een B-elftal aan.

Dat is voetbal anno oktober 2020. De vraag rijst bijna elke wedstrijd weer wat voor elftal clubs op de been kunnen brengen. En steeds later is er door de contra-coronatesten pas duidelijkheid. Voetbal heeft er zeker een onvoorspelbare factor bijgekregen.

Bijna op oorlogssterkte, maar toch verzwakt
Waar NEC vrijdagavond het haasje was, kon NAC na alle coronaperikelen nagenoeg weer op volle oorlogsterkte aantreden. Alleen de basisklanten Kaj de Rooi, Nacho Monsalve en Moreno Rutten ontbraken nog in de wedstrijdselectie. Maar met bijvoorbeeld Thom Haye en Lex Immers weer in de ploeg kreeg het elftal, en vooral het middenveld, weer ballen.

Dat manifesteerde zich alleen in de eerste helft, want na rust zakte NAC door de ondergrens. Een klein excuus mag zijn dat sommige spelers nog altijd de nasleep ondervinden van corona. Een aantal was zeker niet op krachten en liep daarom na enige tijd op het tandvlees. Daarnaast mist het elftal als geheel (trainings)ritme.

Volgens coach Maurice Steijn ontbrak het NAC tegen NEC aan fitheid, frisheid en power:

Corona geen excuus voor zwakke spel
Toch mag corona zeker niet alleen als excuus aangevoerd worden voor de vier nederlagen op rij (3x competitie, 1x beker), want er werd door NAC bij tijd en wijle ondermaats gepresteerd. Ook vrijdag in het duel met het B-elftal van NEC. De Bredase ploeg kwam in het lege Rat Velregh Stadion al na acht minuten op achterstand kwam door een goal van Terrel Ondaan en was niet bij machte om dat weer recht te trekken.

Want na de goal zakte de Nijmeegse ploeg in en ging vanuit de counter opereren. Voor rust glipte NAC nog weleens een enkele keer langs die muur en kreeg een paar kansen op een goal. Maar in de tweede helft niets van dat alles en ging de ploeg - met op papier een veel betere selectie - zelfs bij vlagen door de ondergrens heen. Dat het counterende NEC in de tweede helft wel een aantal zeer goede kansen kreeg, was een teken aan de wand. NAC is weliswaar aan de beterende hand, maar er is nog veel werk aan de winkel.

NAC-spits Sydney van Hooijdonk voelde zich rot na afloop van de wedstrijd:

Neerwaartse spiraal
NAC won de eerste zes wedstrijden van de competitie en stond lang fier bovenaan. Nu, na drie achtereenvolgende nederlagen is de ploeg afgezakt naar een vijfde plek. "Het ligt absoluut niet alleen aan corona", zegt middenvelder Immers nog maar eens. "En daar wil ik eigenlijk ook niet meer over praten. We moeten nu als groep aansterken en volgende week drie punten pakken tegen MVV."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.