Agenten stoppen illegale coronafeestjes Breda: 'Ze vonden het onzin dat we dit deden, ongelofelijk'

31 oktober 2020 om 07:19 • Aangepast 1 november 2020 om 07:12
nl
Agenten hebben vrijdagnacht op meerdere locaties in Breda illegale feestjes moeten stoppen. "Op de Epelenberg was het twee keer raak", laat een agent weten. Daar vierden twee groepjes van vier studenten een feestje. Op het Minervum was een bedrijfsgebouw ingericht als café. Hier werden veertien mensen bekeurd. "De coronamaatregelen zijn niet voor iedereen even duidelijk", verzucht de agent.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Op beide locaties zagen de agenten dat de mensen dicht bij elkaar zaten of stonden - in plaats van op de gevraagde anderhalve meter afstand - en 'totaal geen rekening hielden met de geldende maatregelen'.

Wachten op privacy instellingen...

Slechts van een enkeling begrip
"Toen wij hen hierop aanspraken, kregen we slechts van een enkeling begrip. De meesten vonden het echter maar onzin. Wij vinden het ongelofelijk dat hier op deze manier op wordt gereageerd. Zorg dat je je aan de regels houdt."

De feestvierders zijn na het ingrijpen van de agenten rustig naar huis gegaan.

Aan de orde van de dag
Illegale feestjes zijn in deze coronatijd aan de orde van de dag. Niet alleen stiekem in een gebouw, maar ook buiten. Wijkagent Robbie van der Heijden herinnert zich feestjes aan een bosrand of onder een viaduct. Er zijn dan vaak veel meer dan ‘slechts’ enkele tientallen mensen bij elkaar. “Ik ben zelf bij een feest geweest in de buurt van Eindhoven Airport. Daar was een man of 150 bijeen. Ze hadden een tent opgezet, stroom geregeld, boxen aangesloten, en dan gaan ze los.” En dat er te veel mensen bij elkaar zijn, is vaak niet de enige regel die overtreden wordt. “Er gaat drank in en dan vervagen de grenzen. Alle coronaregels worden dan overboord gegooid.”

Dat hij veel tijd moet besteden aan het steeds weer corrigeren van deze mensen, terwijl er ook anderen zijn die de hulp van de politie harder nodig hebben, vindt hij wel frustrerend. Om nog maar niet te spreken over de volksgezondheid die door hun handelen in gevaar komt. “Ik kan iemands identiteit niet controleren op anderhalve meter, dus wij komen altijd dichter in de buurt”, legt hij uit. “Maar na het beëindigen van zo'n feestje ga ik wel weer door naar een andere belangrijke 112-melding. Dat brengt ook weer risico met zich mee.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!