Graf van oud-burgemeester van Tilburg dreigt te worden geruimd, contact met familie lukt niet

2 november 2020 om 11:36
nl
De tijd begint te dringen voor het graf van de Tilburgse oud-burgemeester Eduard van Voorst tot Voorst. Zijn laatste rustplaats op het kerkhof aan de Hoflaan, op steenworpafstand van zijn ‘eigen’ Burgemeester Baron Van Voorst tot Voorstweg, dreigt te worden geruimd. Er is een probleem: de beheerder van de begraafplaats krijgt maar geen contact met leden van de adellijke familie, die de rechten van het graf kunnen verlengen.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Eduard van Voorst tot Voorst was van 1946 tot 1957 burgemeester van Tilburg. Hij heeft vele onderscheidingen en is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De familienaam Van Voorst tot Voorst is er dan ook niet zomaar één: de familie is een oud adellijk riddergeslacht.

'Kunt familie niet zomaar benaderen'
Maar adellijk of niet: de beheerders van de begraafplaats komen maar niet in contact met de rechthebbende nabestaande, die moet beslissen over de toekomst van het graf. Er is één adres van één rechthebbende, maar de beheerder van het kerkhof krijgt nul op rekest als hij met deze man in contact probeert te komen.

Dan zoek je even in het systeem naar de familienaam of neem je een kijkje in de stamboom, zou je zeggen. Maar zo simpel is het niet. Vanwege de privacywetgeving mogen de grafbeheerders niet zomaar contactgegevens opzoeken. “Bovendien is er weleens strijd in families waar je niet van weet, dus je kunt niet zomaar familieleden benaderen”, vertelt de beheerder van de begraafplaats.

Er is nog even
Op zich is dat niet ongebruikelijk: rechten van graven verlopen continu, waarna ze zonder verlenging worden geruimd. Maar in het geval van een graf in de familie Van Voorst tot Voorst is het wel erg opmerkelijk, erkent ook de beheerder van de begraafplaats.

De rechten voor het graf verlopen in februari 2022. Er is dus nog even. In de tussentijd staat er een bordje bij het graf, met daarop het verzoek aan de familie om contact op te nemen.

“Het zou wel heel erg zijn dit graf te ruimen omdat de familie niet op de hoogte is van de situatie. We hopen met het bordje en aandacht in de media de betreffende nabestaanden te bereiken”, zegt de beheerder, die goede hoop heeft dat dat lukt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.