Sportvliegtuig botst tegen drone die veel te hoog vloog

7 november 2020 om 13:50 • Aangepast 9 november 2020 om 10:00
nl
Een sportvliegtuigje is vrijdagmiddag tegen een drone gebotst in de buurt van natuurgebied Neswaarden bij Den Bosch. De piloot moest uit voorzorg terugvliegen naar Eindhoven Airport, maar niemand raakte gewond.
Profielfoto van Thomas de Waard
Geschreven door
Thomas de Waard

De piloot vloog rond drie uur in de middag samen met een medepassagier zeshonderd meter boven de grond tussen Aalst en Veen. De twee hoorden plotseling een harde klap en voelden dat iets tegen hun sportvliegtuigje was geramd.

De vliegers besloten direct terug te keren naar de Eindhoven Airport. De piloot vroeg aan de luchtverkeersleiding om zijn kist te inspecteren op de schade door rondjes langs de verkeerstoren te vliegen. Er is een deuk geconstateerd aan de neus van het toestel en schade aan de propeller, waarschijnlijk veroorzaakt door een drone. Sporenonderzoek door het team Luchtvaarttoezicht sluit uit dat er een botsing met een vogel is geweest.

Drone vloog te hoog
De Koninklijke Luchtmacht is vervolgens naar het gebied van de botsing gevlogen met een Apachehelikopter. Deze heeft een inspectie vanuit de lucht uitgevoerd. De politie zoekt nog getuigen en wil de dronebestuurder graag spreken. De eigenaar van de drone zou zich niet aan de regels hebben gehouden. Er geldt een limiet van 120 meter waarop de apparaatjes mogen vliegen. Daarnaast moeten ze in het zicht van de vlieger blijven.

Een ooggetuige maakte een foto van het vliegtuig en de Apachehelikopter:

Foto: Jesse van den Broek
Foto: Jesse van den Broek

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.