Provinciale Staten zetten rem op zonneparken

14 november 2020 om 01:39 • Aangepast 16 november 2020 om 09:34
nl
DEN BOSCH – Provinciale Staten zetten een rem op de ongebreidelde aanleg van zonneparken op land. Gedeputeerde Staten moeten vergunningen voor die zonneparken tegenhouden totdat vaststaat dat er in de buurt geen daken zijn waar die panelen op gelegd kunnen worden.
Profielfoto van Jan de Vries
Geschreven door
Jan de Vries

Dat is de consequentie van een motie die Provinciale Staten hebben aangenomen en die was ingediend door CU/SGP, Forum voor Democratie en Lokaal Brabant.

De provincie wil graag zoveel mogelijk zonnepanelen op platte daken leggen. Daar dringt de provincie ook bij gemeenten op aan. Volgens de indieners van de motie gaan gemeenten en regio’s “zeer wisselend om met die bepaling”.

Doorn in het oog
Dat is een doorn in het oog van CU/SGP, Forum voor Democratie en Lokaal Brabant. Omdat de energieleveranciers niet kunnen afdwingen dat er meer daken worden benut vinden de drie partijen dat de provincie moet ingrijpen. Ze kregen steun van een statenmeerderheid. Dat betekent dat GS nu de aanleg van zonneparken op land moet gaan tegenhouden totdat vaststaat dat die panelen echt niet ergens in de buurt op een dak geplaatst kunnen worden.

Sowieso moet er een inventarisatie gemaakt worden van plannen voor zonneparken op daken en die moeten dan voorrang krijgen boven zonneparken op land. Voordat er toestemming wordt gegeven moet ook eerst duidelijk zijn of in een bepaalde regio de netcapaciteit wel geschikt is voor grote hoeveelheden zonnepanelen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.