'Panden sluiten waar illegaal vuurwerk is gevonden', gemeente Meierijstad onderzoekt of dat kan

18 november 2020 om 13:51 • Aangepast 18 november 2020 om 14:28
nl
Burgemeester Kees van Rooij van Meierijstad wil de mogelijkheid krijgen om panden te sluiten waar illegaal vuurwerk wordt gevonden. Hij laat onderzoeken of dat juridisch mogelijk is. Volgens Van Rooij zijn huizen en garageboxen die vol liggen met vuurwerk een gevaar voor de omgeving.
Profielfoto van Jan de Vries
Geschreven door
Jan de Vries

Nu kunnen burgemeesters volgens de wet al panden sluiten waar drugs worden gevonden, Naar aanleiding van drie vuurwerkvondsten in Meierijstad in de afgelopen weken wil Van Rooij bekijken of de bevoegdheden die een burgemeester heeft ook toestaan dat hij vuurwerkpanden sluit.

Anonieme tips
De burgemeester zei dat twee van de vuurwerkvondsten te danken waren aan anonieme tips. Hij riep iedereen op vooral te blijven tippen. “Illegale vuurwerkopslag is gevaarlijk voor iedereen die daarnaast woont. Daarom moeten mensen dat blijven melden”, stelt de burgemeester van Meierijstad.

In een gesprek met journalisten wees Van Rooij erop dat mensen die nu al vuurwerk afsteken de coronamaatregelen overtreden. Dat betekent dat volwassenen risico lopen op een strafblad. Voor jongeren geldt nog steeds dat ze een alternatieve straf riskeren via Bureau Halt.

Vaak te laat
Als het gaat om handhaving zei Van Rooij dat de politie zich voor nu vooral richt op illegale opslag van vuurwerk en dat de boa’s zoveel mogelijk het afsteken zullen controleren. “Illegaal vuurwerk dat wordt gevonden kan niet meer worden afgestoken. Voorkomen dat nu al vuurwerk wordt afgestoken is in de praktijk lastig. Je bent vaak te laat”, aldus de burgemeester.

Daarom roept Van Rooij iedereen op ook te melden waar vuurwerkoverlast is. Als dat op bepaalde plekken vaak gebeurt dan kan daar gerichter gecontroleerd worden.

Van Rooij roept iedereen ook op met ideeën te komen voor alternatieven tijdens de jaarwisseling. “We zijn zelf niet van plan vuurwerk te gaan afsteken want dan organiseer je een evenement en dat mag niet. Maar iedereen die een goed plan heeft is welkom”, aldus de burgemeester.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.