Terreurverdachte die PI Vught kort en klein sloeg moet schade zelf betalen, vindt minister Dekker

18 november om 16:31 • Aangepast 22 november om 15:24
De gevangenis in Vught (archieffoto).
De gevangenis in Vught (archieffoto).
Terreurverdachte Mouad M. die vorig jaar de boel kort en klein sloeg in de gevangenis in Vught, moet de schade van 30.000 euro zelf betalen. Dat vindt Minister van Rechtsbescherming Sander Dekker op Kamervragen van de VVD.
Profielfoto van Jesse van Kalmthout
Geschreven door

De in Marokko geboren Mouad M. is een van de mannen die verdacht wordt van voorbereidingen voor een terroristische aanslag in Nederland.

Hij ging door het lint omdat hij niet met zijn advocaat kon bellen. Hij gooide onder meer met stoelen en tafels, wierp de loopband in de fitnessruimte omver en probeerde een slot te vernielen. Hij handelde naar eigen zeggen uit frustratie omdat het personeel hem "het bloed onder de nagels vandaan haalde".

Mouad M. werd bij de vernielingen aangemoedigd door Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh. Mohammed B. riep onder meer 'Allahu Akbar'. Hij is inmiddels overgeplaatst naar een andere gevangenis.

M. werd in juni 2018 samen met Ahmed B. aangehouden. Er was informatie onderschept die wees op de voorbereidingen van een aanslag met wapens en explosieven. In chats werden onder meer foto's van een politiebureau in Rotterdam gedeeld als mogelijk doelwit. B. zou contact hebben met 'een zuster' die wel een bomgordel wilde dragen.

Uit de antwoorden van Dekker blijkt verder dat er dit jaar nog zes andere incidenten in de PI Vught hebben plaatsgevonden met veel materiële schade.

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...