Video

Carbidschieten in opmars dankzij vuurwerkverbod: laten gebeuren of verbieden?

19 november 2020 om 20:30 • Aangepast 19 november 2020 om 20:58
nl
Carbidverkopers merken een enorme vraag naar carbid nu het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling is verboden. Erna van Engelen uit de gemeente Heusden voert al jaren strijd tegen de overlast die carbidschieters in haar gemeente veroorzaken, en houdt haar hart vast.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

“Ik hoor de carbidschieters al oefenen. Ik hoop op een wijs besluit.” Daarmee bedoelt Erna dat gemeenten ook carbidschieten met oud en nieuw moeten verbieden.

Verbieden of toestaan, alleen buiten de bebouwde kom of ook daarbinnen. Het is een heet hangijzer voor veel gemeenten. Zo geeft de gemeente Heusden aan dat zij over de komende jaarwisseling in gesprek is met de veiligheidsregio. “Het onderwerp carbidschieten komt daarbij uitgebreid ter sprake”, laat een woordvoerder weten. In Heusden mag carbidschieten op oudejaarsavond vanaf zes uur, ook binnen de bebouwde kom.

Wij hebben niet de indruk dat mensen massaal overstappen op carbid

Erna gruwt van die toestemming, zeker nu er een vuurwerkverbod van kracht is. “Ik ben benieuwd hoe het gaat lopen op oudejaarsdag. Ik zou willen dat ze het carbidschieten meenemen in het vuurwerkverbod, zeker binnen de bebouwde kom.”

In de gemeente Heusden werd er de afgelopen jaren met carbid geschoten op het Raadhuisplein en het Anton Pieckplein. “Dat was heel bizar”, zegt Van Engelen. “Feitelijk midden tussen het winkelende publiek. Onverantwoord.”

Carbidschieten vervangt het knallen met vuurwerk, maar hoe werkt dat én waar koop je carbid?
Carbidschieten vervangt het knallen met vuurwerk, maar hoe werkt dat én waar koop je carbid?

De gemeente wijst voor eventuele extra regels over carbid naar de veiligheidsregio: “Wij zijn er voorstander van dat die regionaal worden doorgevoerd door de Veiligheidsregio Brabant-Noord.”

De Veiligheidsregio Brabant-Noord constateert ook iets van toename van carbidverkoop: “Wij achten het waarschijnlijk dat er wat meer belangstelling voor is, maar wij hebben niet de indruk dat mensen massaal overstappen op carbid." De veiligheidsregio verwijst voor eventuele extra regels naar het veiligheidsberaad waarin alle veiligheidsregio’s vertegenwoordigd zijn.

Met nog slechts zes weken te gaan tot oud en nieuw wordt wel duidelijk dat gemeenten en veiligheidsregio's nog nauwelijks over carbidschieten hebben gesproken. Omroep Brabant vroeg de Veiligheidsregio Brabant-Noord wat de tendens onder gemeenten is: op z'n beloop laten, reguleren of misschien wel verbieden? Het antwoord: "Hierover moet het gesprek nog plaatsvinden.”

Flinke knallen in Berghem bij het carbidschieten. (Foto: Ilse Schoenmakers)
Flinke knallen in Berghem bij het carbidschieten. (Foto: Ilse Schoenmakers)

De Veiligheidsregio Brabant-Noord heeft overigens niet de intentie om het carbidschieten te verbieden. “Op dit moment overwegen wij dit niet. Wij wachten de verschillende overleggen af. Iedere gemeente bepaalt dit in de eigen Algemene Plaatselijke Verordening. Een eventueel verbod zal dus lokaal moeten worden uitgewerkt.”

Ook als carbidschieten met oud en nieuw is toegestaan, zullen carbidschieters zich moeten houden aan de geldende coronamaatregelen. Wat die eind december zullen zijn weet nog niemand.

Carbidverkoper Marco Jansen laat zien hoe carbidschieten werkt:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.